Srbija i Balkan

Supruga uhapšenog Srbina sa KiM: Slađan životno ugrožen, čekamo loše vesti

Suzana Trajković tvrdi da njen muž koji je uhapšen pre pet meseci još nije saslušan, da ne zna za šta je optužen, kao i da tužiteljka ispituje svedoke po kućama
Supruga uhapšenog Srbina sa KiM: Slađan životno ugrožen, čekamo loše vesti© M.M./ATAImages

"Zdravstveno stanje mog supruga je jako loše. Strahujemo za njega, baš je loše. Ima cirozu jetre, jako visok šećer, i po 26, 27 jedinica, otvorene rane po nogama, neredovno dobija terapiju... Prosto rečeno, samo čekamo da nas nazovu i jave nam loše vesti", kaže u izjavi za RT Balkan Suzna Trajković, supruga Srbina iz Severne Mitrovice Slađana Trajkovića koji je uhapšen polovinom decembra prošle godine zbog optužbi za ratni zločin.

Ona kaže da se danas, mobilnim telefonom čula sa suprugom koji joj je rekao da mu nisu dali lekove, navodeći da su potrošeni, iako mu je porodica u prošlu sredu, pre sedam dana, odnela 30 tableta koje mu mogu koristiti duži vremenski period.

"Prethodno je 24 dana bio bez terapije koju koristi za šećer i jetru. Odnosimo mu po 60 tableta, dve kutije na svakih 15 dana, njemu nisu dali ni jednu. Dugo je bio bez terapije, sve do prošlog petka. Posle 24 dana bez tableta dobio je groznicu, temperaturu. Pre 15 dana stavljao je flaše tople vode na noge da se ugreje, zbog slabe cirkulacije izazvane nedostatkom lekova. Nažalost, već ima rane na nogama zbog visokog šećera, plihove na levoj i desnoj nozi", kaže supruga uhapšenog Trajkovića.

Ona dalje navodi da su Slađana odveli u ambulantu, međutim, tamo mu je doktorka rekla da mora da čeka da se ti plihovi probuše, i da se strpi, da čeka terapiju dok mu porodica ne donese.

"Mi smo 3. maja bili u poseti, odneli po dve kutije svih lekova, kako bi imao 15 dana, međutim, ponovo mu nisu davali lekove od nedelje sve do petka kada su mu u poseti bili predstavnici Euleksa pošto smo mi podigli galamu preko medija. U taj petak su ga vodili na previjanje, kao i naredna dva dana. Posle su opet prestali, a od jutros čeka da ga opet vode. To su otvorene rane. Kad smo ga prošli put posetili došao je bos, samo u nekim papučama. Rane su posledica i nedostatka terapije, visokog šećera i slabe cirkulacije", kaže Suzana Trajković.

Bivši policajac KPS Slađan Trajković u pritvoru je od 15. decembra prošle godine, uhapšen je u trenutku kada je prešao u južni deo Mitrovice, u apoteku po tablete. Za nekoliko dana, 15. maja ističe mu pritvor koji je, sredinom marta ove godine, produžen na još dva meseca.

Supruga uhapšenog tvrdi da on u međuvremenu nije saslušan, a da je "tužiteljka ispitivala svedoke po kućama na šta nema pravo".

"Slađan izričito traži da se svedoci dovedu u sud. Advokat traži suočavanje, ali, oni i dalje krše njegova prava. Advokat je četiri puta ulagao žalbe, ali, nema kome da se žali. Ne daju mu uvid u predmete, advokat traži uvid u ono šta su izjavili svedoci", kaže Suzana.

Napominje da Trajković i dalje ne zna zbog čega je pritvoren.

"Koliko zna u predmetu se pominje neko mesto Resnik kod Vučitrna u kojem on nikad nije bio. Pominje se krivica za proterivanje 20.000 civila. Znamo da je nevin, pa traži suočavanje sa svedocima. Neka dođu, pogledaju ga u oči i kažu gde je bio i šta je radio. Spreman je da ide na poligraf, gde god odrede, ali, neka idu i svedoci“, reči su Slađane Trajković.

Ona dodaje da je njen suprug u početku, odmah posle hapšenja, psihički bio veoma klonuo, ali je sada odlučan da istraje u borbi i da, kako navodi, dokaže svoju nevinost.

"Ipak, ne znam da li će moći zdravstveno to da izdrži. U veoma teškom stanju je. Sprovodi se tortura prema njemu i ostalim Srbima, a kada se žalimo medijima njih ucenjuju posetama, razgovorima, pretresaju im sobe. Kako god okrenete ne valja. Ako ćutite ne valja, ako se bunite opet ne valja, ne znam šta da radimo", navodi ova Srpkinja sa KiM.

image