Srbija i Balkan

Zakazana zakletva u Severnoj Mitrovici posle izbora u kontejnerima

"Sednica SO, na kojoj će gradonačelnik Atić položiti zakletvu, zakazana je za 19. maj za 11 časova", potvrdio je za Tanjug odbornik SO Skender Sadiku
Zakazana zakletva u Severnoj Mitrovici posle izbora u kontejnerima© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Erden Atić, gradonačelnik Severne Mitrovice izabran na lokalnim izborima koje je prištinska vlast organizovala u kontejnerima, a Srbi ih bojkotovali, i na koje je izašlo 4,62 odsto, položiće zakletvu u petak, 19. maja u sali Skupštine opštine, saznaje Tanjug.

"Sednica SO, na kojoj će gradonačelnik Atić položiti zakletvu, zakazana je za 19. maj za 11 časova", potvrdio je za Tanjug odbornik SO Skender Sadiku.

Atić je izabran za gradonačelnika na vanrednim lokalnim izborima održanim 23. aprila. Srbi su izbore bojkotovali, a nijedana politička partija koja ih okuplja, nije imala kandidate na tim izborima.

Polaganje zakletve može da izazove eskalaciju na severu Kosova, strahuju, kako Srbi koji žive na severu, tako i zvaničnici Republike Srbije, kao i predstavnici međunarodne zajednice.

Podsećamo, juče je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, posle razgovora sa predstavnicima privremenih kosovskih institucija, posetio sever Kosova, gde je razgovarao sa predstavnicima civilnog sektora, Srpske liste i drugih srpskih političkih partija.

On je nakon završetka posete Kosovu i Metohiji rekao da ovi izbori nisu dugotrajno rešenje za trenutnu situaciju na KiM, a na svom Tviter nalogu napisao da je zabrinut zbog onoga što je čuo od Srba sa severa. Svoju zabrinutost je izrazio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

image