Srbija i Balkan

Vučević: Kurti planira da fizički preuzme opštine na severu

Aljbin Kurti ima plan za 28. maj: da fizički preuzme te opštine, da poskida sva srpska obeležja i uđe u sukob sa apsolutnom većinom stanovništva
Vučević: Kurti planira da fizički preuzme opštine na severu© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sprema akcije da preuzme i fizički četiri opštine na severu KiM, ističući da tragedije koje su se desile u Srbiji početkom maja Kurti vidi kao momenat koji njemu daje određenu prednost, ukazao je ministar odbrane Miloš Vučević.

"Nažalost, tu našu nesreću mnogi koriste da pojačaju pritisak na nas ili dođu do svog cilja – da Kosovo bude nezavisna država. Kurti nastavlja da sprema akcije da preuzme i fizički ove četiri opštine na severu Kosova i Metohije i mnogo se ne potresa zbog naših tragičnih događaja, jer to vidi kao momenat koji njemu daje određenu prednost, jer se mi ovde opet razjedinjujemo", kazao je Vučević na TV Pink.

On je poručio da Srbiju čekaju vrlo teški dani oko južne srpske pokrajine.

"Samo da znate da neće zbog tog stati priča oko KiM. Kurti ima plan za 28. maj da fizički preuzme te opštine, da poskida sva srpska obeležja i uđe u konfrontaciju sa apsolutnom većinom stanovništva. A mi ćemo da pričamo ko će koga da obesi na Terazijama", rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, mnogi od onih koji su organizovali proteste u Beogradu "zloupotrebljavaju nesreću i briga ih je za 'Kosovo'".

"To je za njih kao pitanje Madagaskara. To mogu da pomenu ako misle da i tu mogu da dobiju neku korist. Oni su eksperti za sve – razumeju se u bezbednost, saobraćaj, Kosovo, urbanističke planove, ekologiju, rude i minerale. Oni sve znaju samo na tabeli imaju nula bodova za sve što su radili", istakao je Vučević.

Reagujući na izjavu istoričara Milana St. Protića da su junaci sa Košara doprineli tragediji koja je zadesila Srbiju, Vučević mu je poručio da treba da ga bude sramota.

"Kao ministar odbrane moram da reagujem na skandaloznu izjavu Milana St. Protića da su junaci sa Košara doprineli ovoj tragediji koja nam se desila. To su ljudi koji su branili našu državu u agresorskom ratu, pa sram da ga bude. Eto takvi bi nam došli na vlast. Tu nam je poginulo 108 junaka, nismo ih sve ni našli, nisu ih porodice dobile i on kaže da su oni doprineli što neki manijak ubica počini što počini", naglasio je Vučević.

image