Srbija i Balkan

Vučić s patrijarhom Porfirijem: Jedinstvo naroda je stub očuvanja države

Kao jedna od najvažnijih srpskih institucija, Crkva ima izuzetnu ulogu u očuvanju tog jedinstva, istakao je predsednik Srbije
Vučić s patrijarhom Porfirijem: Jedinstvo naroda je stub očuvanja države© Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas na ručku patrijarha srpskog Porfirija i Sveti arhijerejski Sabor SPC, na kome su razgovarali o sudbinski značajnim pitanjima za Srbiju.

"S Njegovom svetošću patrijarhom Porfirijem i episkopima SPC razgovarao sam o svim pitanjima od sudbinskog značaja za naš narod i zemlju, kao i o teškoćama koje nam predstoje na međunarodnom političkom planu, pogotovo o pitanju Kosova i Metohije", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Predsednik je dodao da je kao i uvek, s pažnjom, saslušao mišljenje patrijarha i uvaženih episkopa, s kojima se saglasio da je jedinstvo naroda, pogotovo u vremenima velikih iskušenja, stub očuvanja države i nacionalnih interesa Srbije.

A kao jedna od najvažnijih srpskih institucija, Crkva ima izuzetnu ulogu u očuvanju tog jedinstva, istakao je Vučić.

Patrijarh i arhijereji SPC razgovarali su s predsednikom Republike o nekoliko za naš narod veoma važnih pitanja, a posebno o tekućim i predstojećim pritiscima koji se tiču dijaloga o Kosovu i Metohiji, navela je Informativna služba SPC.

Najvažnije pitanje za Srbe je Kosovo i Metohija

"Pitanje svih pitanja ili najvažnije pitanje u ovom trenutku za naš pravoslavni narod jeste tema Kosova i Metohije, a najviše smo vremena do sada u održavanju ovoga Sabora (SPC) posvetili tom pitanju", naveo je patrijarh.        

Poglavar Srpske pravoslavne crkve istakao je: "Mi se molimo da Kosovo i Metohija budu ono što jesu. To je sastavni deo Srbije. Kosovo je naše srce. Kosovo je um, izvor našeg postojanja. Kosovo i Metohija su naša kolevka, ali u isto vreme, stojeći na pozicijama za koje mislimo da su pravične, da su pravedne i istinite, sva bratija je mnogo više reči posvetila potrebi da naše molitve budu za zajednički život na Kosovu i Metohiji i sa Albancima i sa svima drugima, kao i za zajednički život sa svim ljudima gde god da živimo, sa drugima i drugačijima."

Patrijarh je podsetio da smo se ovih dana suočili s velikom tragedijom u našem narodu i rekao da će posle sastanka s predsednikom Vučićem i "ove trpeze ljubavi ići ću na sahranu Angeline, koja se upokojila kao deseta žrtva masakra koji je počinio jedan dečak".

"Svi ovaj problem pokušavaju da razumeju: zašto se desilo to što se desilo? Naravno, mnogi u tom pokušaju, po svaku cenu traže odgovornog izvan sebe, optužujući drugoga, ko god da je taj drugi, da je on odgovoran za to što se desilo. Kao da nismo jedan organizam", rekao je poglavar SPC i dodao da naše molitve i naši napori treba da budu usmereni na to da doprinesemo razumevanju drugih i da drugi razumeju nas.

"Čovek je stvoren ne da bude čoveku vuk nego da bude prijatelj, da je drugi stvoren Bogom, voljom Božjom, da kroz njega upoznamo sebe i upoznamo pomenuti cilj i smisao našeg postojanja", zaključio je patrijarh Porfirije.

image