Srbija i Balkan

Kako je zloupotrebljen patrijarhov privatni razgovor da napadnu SPC

Jedan privatan snimak iz neformalnog razgovora patrijarha koristi se da bi se napala Crkva i njen poglavar, ocenjuje kulturolog prof. dr Jovan Janjić
Kako je zloupotrebljen patrijarhov privatni razgovor da napadnu SPC© FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Brojne reakcije, naročito žena, izazvao je snimak načinjen mobilnim telefonom govora patrijarha srpskog Porfirija u kojem on priča o rodno senzitivnom jeziku i osvrće se na napade na Srpsku pravoslavnu crkvu u vezi s njenim zahtevima da se odbaci zakonska obaveza njegove upotrebe u javnom govoru.

Na društvenim mrežama protekla dva dana deli se deo ovog govora načinjen, kako se može pretpostaviti, na nekom privatnom skupu, pa iako postoji i u dužoj i u kraćoj verziji, ni jedna ni druga nemaju ni početak ni kraj obraćanja.

"Kada smo vam rekli o tzv. jeziku rodno osetljivom, vi ste onda, bre, nesretnici zamenili tezu, pa kažete Crkva i patrijarh ne vode računa o ženama. Bre, bitango jedna, kakve veze ima zakon, koji si doneo/donela, sa ženama", deo je patrijarhovog govora.

I onda dodaje da to ima veze sa suštinom našeg postojanja, suštinom našeg bića koje, kako je naveo, rušiš, a tu si da vodiš brigu o njemu.

"Neću govoriti imena. Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže 'a zašto nisu brinuli o ženama, žene su ugrožene'. Pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe, bre, bedo jedna. Jesi došla na jasle i prodaješ maglu, bre, kao da svet postoji od tebe", rekao je potom patrijarh.

On je u istom govoru naveo i da se menjaju teze: prebacuje se Crkvi što se buni protiv zakona o senzitivnom jeziku, a ne vodi računa o tome što su žene ugrožene. Patrijarh je dodao da nijedno stručno udruženje, lingvista, univerzitetska katedra za srpski jezik nije pitana kada se donosio zakon, a crkva se optužuje da se meša u politiku.

"Koju politiku? Kaže politička volja je bila da se donese to i to – pa jadnice i bedo jedna, kada ne budeš na tom mestu, poslušaj šta si govorila, odnesi svome ocu, svojoj majci, svojoj deci. Kaže to je politička volja. Šta znači sad to? Politička volja je da budemo bolesnici?", rekao je patrijarh Porfirije.

Njegov govor u kojem se obraća jadnici, bedi, nesretnicima i bitangi, velikom brzinom se proširio društvenim mrežama, a ubrzo su usledile i brojne reakcije u kojima je crkva optuživana za netrpeljivost, diskriminaciju, mizoginiju, konzervativizam. I ponovo: za mešanje u politiku i nebrigu zbog nasilja nad ženama.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković prokomentarisala je da su duboko ponižavajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno, kako je navela, jer ih izgovara patrijarh srpski.

"U danima tuge i bola, i kada brojimo 18. ženu žrtvu porodičnog nasilja, i dok su žene izložene raznim oblicima diskriminacije, nasilju i agresiji, najmanje što se očekuje od svih nas je da imamo svest o težini i odgovornosti za izgovorene reči", istakla je Janković.

Predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura navela je da patrijarh "širi mržnju prema delu svoje pastve i bavi se glupostima", nekadašnja ministarka Zorana Mihajlović poručila mu je da je "tužno da bilo ko govori na ovaj način, a kad je to još i patrijarh, onda je njegova odgovornost još veća, a sramota nemerljiva", dok je dramaturškinja Biljana Srbljanović ocenila da se patrijarh "raspojasano, afektirano, alkoholom ohrabreno, patološkom mržnjom obrušava na one najugroženije".

Janjić: Vešto manipulišu 

Jedan privatan snimak iz neformalnog razgovora patrijarha koristi se da bi se napala Crkva i njen poglavar, ocenjuje za RT Balkan kulturolog prof. dr Jovan Janjić.

"Vešto se manipuliše. U javnost se pušta i komentariše samo ono što je patrijarh rekao, ne znajući da ga snimaju. Po snimku se vidi izuzetno emotivna reakcija patrijarha kada kaže 'plakao bih, vrištao bih od muke' i kaže da se zamenjuju teze. Dakle, reč je o nekom podmetanju crkvi na šta on reaguje, a što se po snimku ne vidi", kaže Janjić.

On ističe da kada se komentariše nečija izjava, korektno je da se uzme "priča" u celini, da se posmatra u kontekstu, da se vidi na šta to patrijarh reaguje.

"Onda se može suditi zašto je šta i kome je rečeno. Ne mogu se analizirati posledice bez prikaza uzroka", dodaje Janjić.

U besedi posle liturgije koju je u subotu služio u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Bežanijskoj kosi, patrijarh Porfirije je podsetio na čestu zamenu teza pod velom "mešanja crkve u državu" kako bi joj se prišila nepostojeća odgovornost.

"Čujemo da je Crkva kriva i za nasilje nad ženama. Nemojte to činiti, zato što ćemo vam odgovoriti. Neće vam biti dobro ako vam budemo odgovarali, zato što će svi videti da ste manipulisali i lagali", rekao je tada patrijarh Porfirije.

Govoreći o toj zameni teza, da crkva ne brine o nasilju nad ženama, pa i da ga posredno podstiče ili odobrava nastupima poput onog zabeleženog na snimku, Jovan Janjić ističe da su po hrišćanskom učenju muško i žensko u crkvi ravnopravni, kao i da se crkva zalaže za poštovanje svih, bez obzira na pol, rasu, naciju…

Crkva ima prava na stav

"Ovde se pokušava da se Crkva uvuče u političku priču oko Predloga zakona o rodno senzitivnom jeziku. Patrijarh reaguje na 'politički stav'. A čiji je to politički stav?! Crkva kao organizacija koja obuhvata ogromnu većinu naroda u ovoj zemlji, ima pravo da iznese svoj stav o određenim društvenim pitanjima, jer se to tiče njenih članova, njenog vernog naroda, ali se tiče i njenog društvenog statusa kao, zajednice", naglašava Janjić.  

Prošlog oktobra patrijarh Porfirije objavio je saopštenje za javnost u kojem ukazuje na ozbiljnost problema nasilja nad ženama u našem društvu.

"Za hrišćane su naše majke, žene i sestre svetinja. Nezamislivo je i bolno nasilje nad njima, a činjenica je da su muškarci – kukavice i slabići – samo u poslednje dve godine u Srbiji ubili više od 40 žena, a za poslednjih 10 godina, oko 300! Kakvi smo mi to ljudi kada nam supruge beže iz doma u sigurne kuće?", naveo je tada patrijarh koji je napisao i da će se "lično angažovati na pomoći ženama koje su se sklonile od nasilja u sigurne kuće".

Ali, kakve to veze ima...

image