Srbija i Balkan

Lingvisti brane patrijarha: Svi da štitimo srpski jezik kao što to čini Crkva

Lingvisti pozdravljaju što SPC sledi mišljenje stručne javnosti zahtevajući da se obustavi primena rodno osetljivog jezika
Lingvisti brane patrijarha: Svi da štitimo srpski jezik kao što to čini Crkva© FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/ bg

Borbi za očuvanje i zaštitu srpskog jezika i ćirilice, u šta spada i neprihvatanje spornog zakona o rodno osetljivom jeziku, vetar u leđa dala je Srpska pravoslavna crkva u svojoj Vaskršnjoj poslanici, konstatovali su srpski lingvisti, te dodali da ovo nije prvi put da se SPC izjašnjava protiv zakonskog nametanja strane i štetne ideologije, koja ne krije da joj je cilj jezički inženjering, razaranje srpskog jezika, srpske kulture, a samim tim i hrišćanskog načina života.

Patrijarh srpski Porfirije reagovao je ranije i na sadržaj udžbenika iz biologije u kom se propagirala rodna ideologija, tražeći da se isti i slični sadržaji povuku iz obrazovanja.

Protiv upotrebe rodno osetljivog jezika izjasnile su se i brojne stručne institucije poput Odbora za standardizaciju srpskog jezika i Matice srpske, ali, po rečima prof. dr Srete Tanasića, njihova mišljenja nisu uzimana u obzir.

Tanasić, koji je i predsednik pomenutog Odbora, ističe da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj brigu o identitetskim pitanjima vode nevladine organizacije umesto da to radi država u tesnoj saradnji sa za to pozvanim naučnim disciplinama.

"Mi 30 godina nismo mogli doneti zakon o srpskom jeziku i pismu, a mnogostruko štetan zakon kojim se uvodi rodno osetljiv jezik donet je velikom brzinom, pri čemu se niko nije osvrtao na stav naučnih institucija, drugih pozvanih naučnih disciplina, široke kulturne javnosti, i ponavljam SPC. Taj propis neko pokušava da uvede po svaku cenu, dok napokon usvojen Zakon o jeziku i pismu još nema nikakvo dejstvo u praksi", izjavio je prof. Tanasić za "Večernje novosti".

Da Crkva sledi mišljenje stručne javnosti zahtevajući da se obustavi primena rodno osetljivog jezika, smatra i prof. dr Zoran Avramović, član vladinog Saveta za jezik.

"Potpuno je normalno da se Crkva zalaže za očuvanje i odbranu ćirilice, jer ako je neko kroz istoriju branio i čuvao naše pismo, onda je to bila Crkva", rekao je Avramović i ironično konstatovao da je ćirilica stara deset vekova, a da i danas moramo da se borimo za njen opstanak.

Prof. Avramović kaže da su oko pitanja rodno osetljivog jezika sukobljeni politička volja i struka, te da taj vid jezika predstavlja kvarenje onog što je u srpskom jeziku prirodno, budući da je jezik slobodan i ima prirodan razvoj, a ima i identitetsku funkciju.

Srećna okolnost je što borba za očuvanje srpskog jezika i pisma uzima maha, premda, po Avramovićevoj oceni, neće biti laka i potrebno je dobro se pripremiti za nju.

"Kulturu ne predstavljaju samo lepe stvari, nekad je potrebno i korov počupati", zaključio je Avramović za "Večernje novosti".

Podsetimo, patrijarh je u svojoj Vaskršnjoj poslanici između ostalog izneo i stav o jeziku i upotrebi ćirilice.

"Posebno pozivamo na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, na kojima je izgrađena srpska kultura", istakao je patrijarh.

On je ukazao i na to da se sprovodi nasilje nad srpskim jezikom.

"Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakona koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik, iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života. Na jevanđelskim temeljima smo gradili i izgradili svoj način života, svoj etos, svoj sistem vrednosti, u kome su brak i porodica, zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi, pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države", naveo je patrijarh Porfirije u uskršnjoj poslanici.

image