Srbija i Balkan

"Sve je isto, samo nema Katnića": Nastavljeno suđenje Mandiću i Kneževiću za navodni državni udar

Pošto je prethodna, prvostepena presuda oborena, suđenje je danas krenulo iz početka, optuženi su pred sudom negirali navode optužnice da su krivi
"Sve je isto, samo nema Katnića": Nastavljeno suđenje Mandiću i Kneževiću za navodni državni udar© © Milan Maricic/ATAImages

U Višem sudu u Podgorici danas je u ponovljenom postupku nastavljeno suđenje predsedniku Nove srpske demokratije Andriji Mandiću i čelniku Demokratske narodne partije Milanu Kneževiću za tzv. državni udar na dan parlamentarnih izbora 2016. godine. Pošto je prethodna, prvostepena presuda oborena, suđenje je danas krenulo iz početka, optuženi su pred sudom negirali navode optužnice da su krivi, odnosno, ostali su pri ranijim iskazima.

Na današnjem pretresu, i Mandić i Knežević udaljeni su iz sudnice, pošto, kako je ocenio predsednik veća Višeg suda, nisu poštovali naređenja predsednika oko održavanja reda u sudnici.

Pre nego što je udaljen, optuženi Andrija Mandić optužio je, kako prenose podgorički mediji, specijalnog državnog tužioca Vladimira Novovića da nastavlja da radi kao i bivši GSP Milivoje Katnić.

"Sve je isto samo Katnića nema… Očigledno je da su Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i prethodno sudsko veće bili u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i da ovaj postupak ima političu pozadinu. Ja sam se nadao da će posle političkih promena koje su nastupile za posledicu imati drugačije ophođenje SDT- a prema nama", rekao je Mandić, prenela je podgorička "Borba". 

Otuženi Milan Knežević pred sudom je rekao da je tužiteljka Jelena Protić "nedostojna da vrši funkciju zastupnika optužbe, te da je ona samo nastavak jednog tužilačko-političko-međunarodnog angažmana protiv čelnika koalicije Za budućnost Crne Gore".

"Ja i ona ne možemo biti istovremeno u sudnicu. Ona je bila zastupnik optužnice zbog koje sam bio u spuškom zatvoru. Nije preuzela radnje iz njene nadležnosti povodom snimka gde sam napadnut. Mi samo tražimo ravnopravnost, da SDT postupa po Ustavu i zakonu, a ne da sluša bilo kakve naloge iz ambasada. Jer, gospodin Novović, koji je bio istražni sudija 2016, koji je sve ove ljude stavio na mere tajnog nadzora, formalno se izuzima, a kada mi tražimo promenu optužnice, onda Novović i te kako učestvuje u davanju sugestija da ne dođe do promene optužnice", rekao je Knežević.

Inače, 16. oktobra 2016. godine, na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori uhapšeno je 20 državljana Srbije i Crne Gore, a među uhapšenima bio je i penzionisani general policije Bratislav Dikić. Mesec dana kasnije, specijalni državni tužilac Milivoje Katnić saopštio je da je pitanju zavera čiji je cilj izvođenje državnog udara i da iza svega stoji "moćna organizacija" od oko 500 ljudi iz Rusije, Srbije i Crne Gore.

U junu 2017. Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv 14 osoba, a među optuženima su bili i Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i devet državljana Srbije.

Dve godine kasnije, veće Višeg suda u Podgorici izreklo je presudu po kojoj su, pored ostalih, Milan Knežević i Andrija Mandić proglašeni krivima i osuđeni na po pet godina zatvora, Dikić je osuđen na osam godina robije.

Februara 2021. Apelacioni sud u Podgorici usvojio je žalbe branilaca okrivljenih, ukinuo prvostepenu presudu u celosti po svim tačkama optužnice i predmet je vraćen na ponovno suđenje koje je danas počelo.

image