Srbija i Balkan

Đukanoviću smeta sve rusko i srpsko: Napada crkvu, optužuje za državni udar i mešanje u izbore

Srbija pokušava da vlada i da se pita u Crnoj Gori, u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji
Đukanoviću smeta sve rusko i srpsko: Napada crkvu, optužuje za državni udar i mešanje u izborewww.globallookpress.com © AP Photo/Risto Bozovic

Još aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da Srbija pokušava da u regionu radi ono što Rusija radi u svom okruženju.

Njegova ocena usledila je na virtuelnoj konferenciji Instituta za mir Sjedinjenih Američkih Država gde je gostovao na poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena.

"Na Balkanu imamo pokušaj da se stvori 'srpski svet', po modelu 'ruskog sveta'. Rusija pokušava da revidira istoriju zemalja svog regiona kako bi postigla dominaciju i uticaj koji je imao Sovjetski Savez, a isto Srbija pokušava da uradi u svom regionu", kazao je Đukanović, prenosi portal CDM.

Prema njegovim rečima, to su retrogradne politike koje ne žele da upravljaju svojim zemljama, već svojim nacijama.

"Srbija pokušava da vlada i da se pita u Crnoj Gori, u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji, a ta politika, nažalost, još ne dobija adekvatan odgovor od naših partnera sa Zapada", ocenio je Đukanović.

Optužio Ruse da utiču na izborni proces

Govoreći o predsedničkim izborima i eventualnom ruskom uticaju na njih, Đukanović je rekao da bi voleo kada bi mogao da potvrdi da se Rusija ne meša, ali poručuje da je "to samo iluzija".

"Ruski svet je isti kao srpski svet. Ruska politika u njihovom regionu jednaka je politici Srbije u našem regionu, a najvažniji instrumenti obe te politike su pravoslavne crkve. I srpska i ruska crkva danas su zanemarljivo verske organizacije, one su apsolutno političke organizacije", kazao je Đukanović.

Žao mu je, dodao je, što na sva njegova "blagovremena upozorenja još od 2016. godine, kada se u Crnoj Gori desio najdrastičniji uticaj Rusije na Balkanu, nije bilo adekvatnije reakcije neke od zapadnih adresa".

Ruska objava specijalne operacije u Ukrajini ima vrlo snažne refleksije na prostor Zapadnog Balkana, isto kao i te 2016, smatra predsednik Crne Gore.

Đukanović je naveo da je Rusija tada pokušala da u Podgorici smeni vladu u državnom udaru i da zaustavi pristup Crne Gore u NATO, ali je država uspela tome da se odupre.

Na Zapadnom Balkanu, smatra Đukanović, imamo očiglednu repliku onog što Rusija želi da radi u svom regionu.

image