Srbija i Balkan

Crnogorskim ambasadama zabranjeno da učestvuju u izbornom procesu

Iz ministarstva saopštavaju da organizovanje dolaska na glasanje, kao i njegovo finansiranje, bez obzira o kom kandidatu se radi, ne spada u pružanje konzularne zaštite crnogorskim državljanima, niti je čin promocije državnih interesa u inostranstvu
Crnogorskim ambasadama zabranjeno da učestvuju u izbornom procesuwww.globallookpress.com © Central Election Commission of R

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore uputilo je dopis diplomatsko-konzularnim predstavništvima kojim se osoblje pod "pretnjom sankcijama" upozorava da se "ne uključuju u političku kampanju" i ne izlaze u susret eventualnim zahtevima pripadnika crnogorske dijaspore oko pomoći pri dolasku u Crnu Goru pred drugi krug predsedničkih izbora, javljaju podgoričke "Vijesti".

"Shodno pravilima diplomatske prakse i konvencija, zadatak svih diplomatsko-konzularnih predstavništava, pa tako i crnogorskih, jeste predstavljanje i zaštita interesa države u inostranstvu, kao i pružanje konzularne zaštite i pomoći građanima", kažu iz Ministarstva.

IZ MSP su istakli da organizovanje dolaska na glasanje, kao i njegovo finansiranje, bez obzira o kom kandidatu se radi, ne spada u pružanje konzularne zaštite crnogorskim državljanima, niti je čin promocije državnih interesa u inostranstvu.

Imajući u vidu da je u prethodnom periodu postojala praksa da pojedine ambasade i diplomatski poslenici, finansirani novcem svih naših građana, politički agituju i organizuju glasanje za jednu političku grupaciju, pa čak je to ponašanje smatrano ne samo poželjnim već i normalnim, instrukcijom je traženo od naših diplomata i ambasadora da budu profesionalni i bave se poslom za koje ih finansiraju svi naši građani, navode u MSP CG.

Mediji bliski DPS su ovaj dopis nazvali "skandaloznim" i ocenili da je to "ponižavanje države" i "sprečavanje dolaska dijaspore na glasanje".

"Reč je o ukazivanju i podsećanju na pravila diplomatske službe, a ne o sprečavanju dolaska dijaspore na glasanje, kako navode pojedini mediji, jer pružanje takve vrste logistike nije u opisu poslova i nadležnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava a svako suprotno postupanje bi moglo biti protumačeno kao zloupotreba službenog položaja, državnih resursa i novca građana", zaključili su iz resora vanjskih poslova Crne Gore.

DPS podneo tužbu protiv Jakupija

Demokratska partija socijalista podnela je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Arbena Jakupija, zbog zloupotrebe službenog položaja.

Kako je saopšteno iz DPS-a, krivična prijava je podneta zato što je Jakupi postupio suprotno Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave i putem internet portala TV "Vijesti", u emisiji u video formatu uticao na birače iz dijaspore da ne vrše svoja Ustavom zagarantovana prava, tj. da ne glasaju na predstojećim predsedničkim izborima.

Jakupi je u pomenutoj izjavi, između ostalog, rekao da ne očekuje masovni dolazak dijaspore jer se ne radi o nekom pitanju od nacionalnog interesa niti se odlučuje o tome ide li Crna Gora evropskim putem ili u izolaciju.

"Verujte da je dijaspora totalno mirna i neće doći, ne ti džepovi, kako su najavljeni, nego neće doći ni dve hiljade ljudi", rekao je Jakupi, navode iz DPS.

Podsećamo da je nakon prvog kruga predsedničkih izbora, održanog 19. marta, predsednički kandidat DPS-a Milo Đukanović poručio da u njegovom izbornom timu znaju gde su džepovi buduće podrške i da će sledećih 14 dana vredno raditi na njihovom aktiviranju.

On je rekao da će pobediti u drugom krugu izbora i da od dijaspore i manjina očekuje najmanje 40.000 novih glasova.

Kako bi angažovao što veću podršku iz dijaspore Đukanović je nedavno u društvu predsednika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića, putovao u Hanover  gde je bio na iftaru u organizaciji aktivista dijaspore Crne Gore koja deluje i boravi na području tog nemačkog grada.

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održava se u nedelju, 2. aprila. Milo Đukanović je kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), a Jakov Milatović "Pokreta Evropa sad" (PES).

image