Srbija i Balkan

Milatović: Siguran sam da ćemo zapečatiti pobedu, Crna Gora će doživeti moralni oporavak

Ljudima je preko glave politika podele, došlo je vreme novih lica, poručio kandidat za predsednika Crne Gore
Milatović: Siguran sam da ćemo zapečatiti pobedu, Crna Gora će doživeti moralni oporavak© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Sa pozicije predsednika Crne Gore ću uspeti da stavim fokus na društveni i moralni oporavak zemlje, poručio je kandidat za crnogorskog predsednika koji je ušao u drugi krug Jakov Milatović.

"Mislim da je ljudima u Crnoj Gori konačno preko glave politika podele, prošlosti, siromaštva i da je gospodin Đukanović oličenje svega toga, i da je došlo vreme novih ljudi, ideje normalnosti. Crna Gora hoće jednu normalnost", rekao je Milatović za RTS.

Istakao je da je "ovo zajednička pobeda svih onih ljudi koji su osetili nepravdu u jednom ružnom režimu u prethodnih 30 godina, koji su bili diskriminisani, koji su zbog svog političkog ili nacionalnog opredeljenja bili marginalizovani, čija su deca upravo zbog tih stvari napustila zemlju".

Milatović je naveo da je pred Crnom Gorom puno izazova, da jedino udruženim snagama može ući u novu fazu demokratskog i ekonomskog razvoja, te da je uveren da će u drugom krugu zapečatiti pobedu.

"Mislim da kad kažem da bi Crna Gora trebalo da zakorači u jednu novu eru demokratskog razvoja, znate šta znači demokratija, onaj ko uzme najviše na izborima, treba da ima najveću odgovornost", rekao je protivkandidat Mila Đukanovića u drugom krugu predsedničkih izbora koji će biti održani 2. aprila.

Milatović je da su izbori pokazali da trenutni saziv Skupštine Crne Gore ne odražava adekvatnu političku realnost, te da se videlo kolika je realna težina Mila Đukanovića, "i kolika će tek biti, verovatno na parlamentarnim izborima".

"Zato se ja zalažem da oni budu što pre i da naravno Crna Gora konačno dobije jedan saziv skupštine koji puno više odgovara političkoj realnosti i da nakon toga dobijemo jednu politički stabilnu vladu zajednički, jer jedino tako možemo odgovoriti svim ovim izazovima", poručio je on.

Dodao je da je u fokus stavio i na dobrosusedske odnose sa zemljama regiona, a pre svega sa Srbijom.

"Ljudima je prosto bilo dosta ovako nekih ružnih poruka iz Podgorice koje narod oseća kao prijateljske i nama istorijski bliske", istakao je Milatović i ukazao na značaj regionalnih ekonomskih integracija, zajedničke infrastrukturne projekte, koji se tiču auto-puta od Bara do Beograda i počinjanja Jadransko-jonskog auto-puta koji bi bolje povezao Crnu Goru sa zemljama Jadranske regije.

Osnivač Pokreta Evropa sad kaže da očekuje da kampanja bude mirna, te da se neće ponoviti incident sa Cetinja, "gde je fizički jedna grupa ljudi, organizovana od strane Đukanovića, nasrnula na mene".

"Ja se nadam da se gospodin Đukanović neće više baviti takvim stvarima i da će i policija puno adekvatnije reagovati u narednom periodu", dodao je on.

Očekuje da Crna Gora 2. aprila "zaokruži izborni proces na demokratski način" i da konačno dobije demokratskog predsednika koji će zemlju uvesti u Evropsku uniju. 

image