Srbija i Balkan

Dušan Proroković u "Lokomotivi": Amerika neće sići sa globalne scene dobrovoljno

Šta će Salivan ponuditi Saudijskoj Arabiji? Rat i nove ugovore?, pita Proroković, konstatujući istrošenost američkog diplomatskog prestiža
Dušan Proroković u "Lokomotivi": Amerika neće sići sa globalne scene dobrovoljno

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, Džejk Salivan, održao je 4. maja predavanje na Vašingtonskom institutu za bliskoistočna pitanja. Predstavljajući strateški nacrt za diplomatsku kontraofanzivu SAD na Bliskom istoku, čiji bi cilj bilo ponovno preuzimanje ključnih uporišta u tom regionu, Džejk Salivan je najavio posetu Saudijskoj Arabiji. Ipak, po ko zna koji put, američka spoljna politika je zakazala. Sirija se vratila u međuvremenu u Arapsku ligu, a već sada Damask i Rijad pokreću niz zajedničkih inicijativa, među kojima je jedna od ključnih udružena borba protiv trgovine narkoticima – prvenstveno trgovine kaptagonom, drogom koja je na ulicama arapskih gradova poznata kao "otac dva polumesaca". Bliska saradnja nekad najbližeg američkog saveznika (Saudijske Arabije) i zemlje koja je pod američkom okupacijom (Sirije) slikovit je dokaz američke nemoći u regionu.

Komentarišući tekuće geopolitičke procese na Bliskom istoku, gost u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva", profesor na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost i naučni saradnik na Institutu za međunarodnu politiku i privredu geopolitičar Dušan Proroković, rekao je:

"SAD neće sići sa globalne scene dobrovoljno. Transformacija strukture svetskog političkog sistema može se odigrati na dva načina, kroz konfrontaciju ili kooperaciju. Naučna i akademska zajednica, političari i javni akteri su se opustili jer su verovali da će se proces transformacije desiti kao osamdesetih. Naime, osamdesetih i početkom devedesetih smo imali miran prelazak sa bipolarnog na unipolarni poredak, umnogome zahvaljujući odlukama sovjetskog rukovodstva. Imali smo, istina, sukobe na Balkanu i postsovjetskom prostoru, ali to su bili sukobi u perifernim zonama. Globalnog rata ili korišćenja oružja za masovno uništenje nije bilo".

U svim razgovorima na temu prelaska od unipolarnog ka multipolarnom svetu koji su se vodili na raznim instancama od 2008. godine, iznošena su mišljenja kako će se desiti proces sličan onom koji je pratio dezintegraciju SSSR-a. Ovaj rat kolektivnog Zapada protiv Rusije u Ukrajini, dokazuje da su procene bile pogrešne, smatra Proroković.

U tom smislu, aktuelni pokušaj diplomatske obnove političkog uticaja SAD-a na Bliskom istoku se čini uzaludnim.

"Šta će Salivan ponuditi Saudijskoj Arabiji? Rat i nove ugovore", pita Proroković, konstatujući istrošenost američkog diplomatskog prestiža.

Sa Evropskom unijom u recesiji i neizvesnom budućnošću evropskih integracija, jačanjem kineskog i ruskog uticaja u Evroaziji i unutrašnjim problemima sa kojima se SAD suočavaju, nameće se pitanje o načinu na koji će se aktuelni poredak rekonfigurisati.

"U Rusiji postoji svest da bi se direktna konfrontacija sa NATO loše završila za sve, ali ne vidim da ista svest postoji u zapadnom bloku. Jednostavno, Zapad je rastrzan, kao i svaka sila koja je u fazi slabljenja, između previše centara odlučivanja. To se vidi i na primeru Aljbina Kurtija, koji nikako ne bi mogao da deluje na svoju ruku, mimo saglasnosti i podrške nekog snažnijeg partnera", smatra Proroković.

Podkast "Lokomotiva" se emituje svake subote u 19 časova.

image
VV inauguration
banner