Sport

Novak ne igra, a sve duže vlada: Proslavlja 37. rođendan kao najbolji, Alkaraz pada na četvrto mesto?

Đokoviću već odavno nije prioritet prvo mesto na ATP listi, ali tamo će ostati gotovo čitav maj, nakon što su njegovi glavni rivali u prestonici Španije dobili loše vesti
Novak ne igra, a sve duže vlada: Proslavlja 37. rođendan kao najbolji, Alkaraz pada na četvrto mesto?Getty © Europa Press Sports / NurPhoto / Contributor / Julian Finney / Julian Finney / Staff

Novak Đoković je odlučio da ni ove godine ne nastupi na mastersu u Madridu, a tamo su se stvari nekako ponovo odigrale na dobar način po njega.

Tačnije, stvari su se dobro odigrale po njegovo prvo mesto na ATP listi, pošto su takmičenje u prestonici Španije u sredu u kratkom razmaku završili i Karlos Alkaraz i Janik Siner.

Siner je imao priliku da stigne do još jedne velike titule ove sezone, pošto je prethodno osvojio Australijan open i Majami. Da je to uradio i u Madridu, Đokoviću bi se primakao na samo 330 bodova zaostatka, sa realnim šansama da već na mastersu u Rimu pokuša da prvi put u karijeri postane najbolji teniser sveta.

Ipak, povreda kuka značila je da je Italijan morao da preda meč Feliksu Ože-Alijasimu bez borbe, pa je završio učešće u četvrtfinalu. On jeste za 200 bodova smanjio zaostatak za Srbinom, ali je i dalje na 1.130 bodova daleko od njega.

Za to vreme, Karlos Alkaraz je doživeo poraz od Andreja Rubljova u četvrtfinalu i to nakon što je vodio 1:0 u setovima. I on se ovog proleća muči s povredom (desna ruka), pa bi već od narednog ponedeljka mogao da sklizne na četvrto mesto na listi najboljih igrača.

Za to je potrebno samo da Danil Medvedev u četvrtak savlada Jiržija Lehečku, čime će za 50 bodova zaobići Španca i vratiti se na treće mesto na ATP listi.

Sve to znači i da je Đoković još miran na vrhu rang liste. Iako mu to odavno nije prioritet, rekorder sa 24 grend slem titule, ostaće prvi na svetu bar do 27. maja i dostići će najmanje 426 nedelja na vrhu rang liste.

To znači i da će Đoković proslaviti svoj 37. rođendan (22. maja) kao najbolji igrač sveta, što nikada niko pre nije uspeo da uradi, kao i da će biti prvi nosilac na Rolan Garosu. A to je ono gde tek treba očekivati pravog Novaka.

image