Srbija i Balkan

Ognjen Lopušina u "Lokomotivi": Narodna muzika je kičmena moždina srpskog naroda

Gost u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" bio je Ognjen Lopušina, dizajner, pisac i autor knjige "Jevanđelje po Marini T"
Ognjen Lopušina u "Lokomotivi": Narodna muzika je kičmena moždina srpskog naroda

Tumačeći kulturno-umetnički značaj stihova Marine Tucaković, i time utirući put kao jedan od pionira istraživačima koji tek treba da ispitaju ogromno nasleđe srpskog folka (u kome spomenuta autorka zauzima posebno mesto), Ognjen Lopušina je nastojao da dođe do srži emotivnih stanja i asocijacija koje u ljudima bude neke od pesama koje su pevale i pevaju zvezde balkanske estrade – Džej, Oliver Mandić, Željko Samardžić, Bora Đorđević, Haris Džinović, Šaban Šaulić, Zdenka Kovačiček, Zana, Nimani i generacija savremenih mlađih izvođača.

Kulturološki značaj narodne muzike i duha veći je utoliko što je njime protkana naša (savremena) istorija. Opus stihova koje je Marina Tucaković ostavila iza sebe, a koje su otpevale najveće balkanske muzičke zvezde postale su bitno oruđe za razumevanje kulture koja prostor na kome živimo objedinjuje. Ognjen u svojoj knjizi do tančina analizira i uvodi čitaoce u svet interpretacije Marininog lika i dela.

 U jednom od intervjua koji je dao nakon izdavanja knjige "Jevanđele po Marini T", Ognjen je rekao: "Briga i ljubav Marine Tucaković za emotivne ludake i ostale kretene na trnovitom putu života je zaista nešto što mene podseća na autentično svedočenje ljubavi. Moj cilj je da što više ljudi počne da sluša i razume tu muziku. Jer vrlo je važno da nam bude svima jasno da je narodna muzika kičmena moždina ovog naroda. Dakle nije stvar u folklornom proučavanju egzotičnih obreda, već aktivno učestvovanje u punom životu svakog od nas."

Pored toga što se po struci bavi dizajnom, Ognjen se naročito posvetio istraživanju folka i turbo-folka subkkulture, te fenomena grupe "Južni vetar".

 Nakon naučnog skupa koji je bio organizovan na Institutu za evropske studije, a koji se bavio umetničkim opusom grupe "Južni vetar", došlo je do ideje da se izda knjiga koja će se baviti značajem tog muzičkog sastava.

"Prošle godine smo imali predstavljanje zbornika o sastavu `Južni vetar`, i smatram da je jako važno da država kroz svoje organe tretira narodnu muziku kao važan fenomen. Značaj koji je `Južni vetar` napravio za poimanje ovog društva je potpuno nemerljiv. To je institucija koja je, poput Stiva Džobsa iz garaže, napravila potpuno samostalnu platformu  koja prožima našu stvarnost i opstaje do današnjih dana", istakao je Lopušina.

U prvom delu emisije, autori podkasta Tiosav Purić i Marko Nikolić su zajedno sa gostom Ognjenom Lopušinom analizirali aktuelni politički trenutak u kome se nalazi Srbija. Komentarisali su burne događaje koji su se u toku nedelje desili na Kosovu i Metohiji.

Naročito su se dotakli pitanja uloge Aljbina Kurtija u procesima koji se dešavaju na KiM i upitali se da li baš sve odluke donosi samostalno, kao što neke zapadne zemlje tvrde. Kako je Kurti od nekoga ko je tokom 2013. godine bio optužen da je tokom demonstracija njegovog pokreta Samoopredeljenje povređena tadašnja američka ambasadorka u Prištini Trejsi En Džejkobson i posle čega je od strane Filipa Rikera nazvan "klovnom koji želi da bude nasilan", postao toliko važna ličnost koja se pita kad će se i kako upasti na sever Kosova.

Lokomotiva se emituje svake subote u 19 časova.

 

image