Srbija i Balkan

Da li bolje igra užičko kolo ili crnogorsko oro: Kako je Milatović proslavio rođendan svoje stranke

Milatović je nakon stupanja na dužnost rekao da će biti predsednik svih građana Crne Gore, a to je sinoć igrom pokušao i da pokaže
Da li bolje igra užičko kolo ili crnogorsko oro: Kako je Milatović proslavio rođendan svoje stranke© R.R./ATAImages

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović viđen je u krajnje neformalnom izdanju, a prilika za to bila je proslava godišnjica postojanja Pokreta Evropa sad koji je pre godinu dana osnovao sa Milojkom Spajićem.

Na skupu u Podgorici, Milatović se istakao na podijumu za igru. Kao što je obećao po stupanju na dužnost, novi predsednik Crne Gore pokušao je da pokaže da je predsednik svih građana.

Da je to shvatio kao ozbiljan zadatak pokazalo se i sinoć kada je zaigrao i užičko kolo i crnogorsko oro. Predsednik Crne Gore uhvatio je ritam i pokazao svoje folklorno umeće.

Odmah je počelo ocenjivanje koje kolo Milatović bolje igra, što bi moglo da ukaže na to da li više naginje na srpsku ili crnogorsku stranu.

Mnogi korisnici društvenih mreža su ocenili da bolje igra užičko kolo, što ne mogu nikako da mu oproste. 

Zbog takvog igračkog umeća, odmah se postavilo pitanje da li Milatović češće igra užičko kolo ili crnogorski oro.

Javnost je u prethodnom periodu raspravljala o tome da između Milatovića i Spajića postoje nesuglasice, što je isplivalo na stranačkom sastanku na kojem se sastavljala predizborna lista za parlamentarne izbore. Taj sastanak je Milatović napustio pre kraja, zbog čega se nagađalo da je verovatno došlo do sukoba dva lidera Pokreta Evropa sad.

Ipak, sa sinoćne proslave poslata je drugačija slika. Milatović i Spajić su zajedno presekli slavljeničku tortu, što su mnogi zlurado prokomentarisali kao čin koji više priliči svadbi, a ne stranačkoj proslavi.

Kako se može čuti na snimcima sa proslave, zvanice su se mahom veselile uz trubače, a uz sečenje torte slušala se pesma Dejana Petrovića.

U pitanju je stranka koja je za godinu dana zabeležila veliki uspeh na lokalnim izborima u Podgorici gde su osvojili vlast, na predsedničkim izborima na kojima je njihov kandidat pobedio, ali i na nedavno održanim parlamentarnim izborima bili su lista koja je osvojila najviše glasova.

Upravo lider ove stranke Spajić trebalo bi da bude premijer nove Vlade Crne Gore. Zato ne čudi što su se brojne zvanice okupile sinoć u Podgorici na proslavi ove stranke. 

Podsetimo, i Milatović i Spajić bili su van crnogorske politike sve do pobede koalicije Za budućnost Crne Gore okupljene oko Demokratskog fronta na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine. Njih je kao eksperte za ekonomiju i vanstranačke ličnosti u svoju vladu pozvao premijer Zdravko Krivokapić.

Nakon pada Krivokapićeve vlade Milatović i Spajić su osnovali politički Pokret Evropa sad koji su nazvali po istoimenom ekonomskom programu čiji su autori.

image