Srbija i Balkan

Protest ispred Skupštine Crne Gore zbog Zakona o predsedniku

Mali broj okupljenih na skupu protiv zakonskih izmena koje je predložio Demokratski front
Protest ispred Skupštine Crne Gore zbog Zakona o predsednikuwww.globallookpress.com © © Carsten Reisinger

Nekoliko desetina građana okupilo se večeras ispred zgrade Skupštine Crne Gore, u kojoj je u toku rasprava o Predlogu izmena Zakona o predsedniku koji je podneo Demokratski front.

U pozivu na okupljanje, koji je ranije danas objavljen na društvenim mrežama, Podgoričani su pozvani da izađu kako bi "sprečili urušavanje države". Kao jedan od razloga za protest navedene su "i konstantne i učestale pretnje pripadnicima crnogorskog naroda".

Demonstranti kažu da protestuju zbog "ustavnog puča u režiji Demokratskog fronta", prenose podgoričke "Vijesti".

Ispred zgrade Skupštine pojačano je prisustvo policije, a okupljenima se obratilo nekoliko poslanika DPS-a.

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore ocenio je danas da je predlog izmena Zakona o predsedniku Crne Gore, koje je predložio Demokratski front, u skladu s Ustavom i pravnim sistemom, a Skupština je posle višečasovne pauze nastavila sednicu na kojoj će se raspravljati o tom predlogu.

Skupština Crne Gore je prethodno utvrdila dnevni red, čija je prva tačka predlog upravo izmena Zakona o predsedniku Crne Gore.

Predlogom izmena predviđeno je da ukoliko predsednik države ne predloži mandatara za sastav vlade, mandatarom će se smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine poslanika, preneo je RTCG.

Do odluke da ova tačka bude na dnevnom redu zasedanja došlo je nakon burne rasprave i protivljenja poslanika DPS-a, SDP, SD i Liberalne partije, koji smatraju da je rasprava o izmenama Zakona o predsedniku ustavni puč.

Predsednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović izazvao je krizu time što je 20. septembra odbio da dodeli mandat Miodragu Lekiću uprkos tome što je njegovu kandidaturu za sastav nove crnogorske vlade svojim potpisima podržala većina poslanika.

image
VV inauguration
banner