Srbija i Balkan

Server: Odnos Amerike prema Srbiji se svodi na politiku popuštanja

Razlog za takav stav je to što su Kristofer Hil i Gabrijel Eskobar uvereni da su priveli Srbiju Zapadu uprkos ubedljivim i jasnim dokazima koji potvrđuju upravo suprotno
Server: Odnos Amerike prema Srbiji se svodi na politiku popuštanjaGetty © Samuel Corum

Profesor Univerziteta "Džons Hopkins" Danijel Server ocenio je da američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, izostankom reakcije na, kao je rekao, skandalozne izjave srpskog državnog vrha u vezi s tim da će se priznanje tzv. Kosova obiti o glavu Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji isto kao Ukrajini, personifikuje blag pristup Sjedinjenih Država prema Srbiji.

"Amerika favorizuje Beograd. Odnos Amerike prema Srbiji se svodi na politiku popuštanja. Ne mislim da će se ta politika menjati bez jačeg pritiska i dok je u Srbiji aktuelna diplomatska postava", izjavio je Server u intervjuu crnogorskoj "Pobjedi".

Dodao je da Vašington ćuti o mnogim stvarima koje se tiču Srbije, kao npr. o korupciji na visokom nivou, pretnjama upotrebom sile, napadu na NATO trupe koji finansira Beograd, odbijanju predsednika Aleksandra Vučića da se posveti primeni sporazuma koji je nedavno postignut u dijalogu Beograda i Prištine.

Razlog za takav stav je, po njegovim rečima, to što su Hil i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar uvereni da su priveli Srbiju Zapadu uprkos ubedljivim i jasnim dokazima koji potvrđuju upravo suprotno.

"Čini se i da prioritet daju tome da Srbija dozvoli da isporuke oružja dođu do Ukrajine", rekao je Server.

Komentarisao je i pismo 60 visokih parlamentaraca Evrope i američkog Kongresa i Senata, a u kojem se traži promena "meke politike" prema Srbiji u odnosu na tzv. Kosovo.

"Oni žele dramatičnu promenu u aktuelnom pristupu prema Srbiji, ali nema naznaka da će to dobiti od zvaničnika izvršnih vlasti SAD i EU", ocenio je Server uz opasku da će biti potrebno mnogo više pritiska.

Profesor "Džons Hopkinsa" je pomenuo i da je inicijativa "Otvoreni Balkan", koju ambasador Hil promoviše, mrtvo slovo na papiru, i da je takođe deo politike popustljivosti.  

Intervju je zaključio konstatacijom da se slaže s ocenom bivšeg ministra spoljnih poslova Crne Gore i prvog crnogorskog ambasadora u Vašingtonu Miodraga Vlahovića da je politika Kristofera Hila na Zapadnom Balkanu "duboko pogrešna", te da destabilizuje region.

image