Srbija i Balkan

Haradinaj traži Kurtijevu ostavku

Situacija nastala posle neuspeha u Briselu može da prouzrokuje ozbiljne posledice po građane tzv. Kosova, poručio je albanski političar
Haradinaj traži Kurtijevu ostavkuwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj zahteva od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da podnese ostavku nakon "situacije nastale posle jučerašnjeg neuspeha u Briselu".

"Kurti mora da podnese ostavku i vrati mandat narodu. To treba da uradi čak i ako misli da je na pravom putu. On je dužan da pita narod šta misli o njegovim postupcima. U demokratiji izbori su najbolji odgovor", poručio je Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu.

Ocenio je da situacija nastala posle jučerašnjeg neuspeha u Briselu, koja ima tendenciju produbljivanja krize, može da prouzrokuje ozbiljne posledice po građane tzv. Kosova.

"U slučaju Kurtijevog nedostatka razmišljanja ostaje odgovornost ostalih da se ujedine i hitno deluju kako bi zemlju poslali na izbore, smenjujući Kurtija glasanjem o nepoverenju", napisao je Haradinaj.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu nije uspeo, jer nije bilo moguće rešiti međusobne nesuglasice. Istakao je da Kurti nije bio spreman za započinjanje procesa ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština, već je insistirao na de fakto priznanju tzv. Kosova.

image