Srbija i Balkan

Sve manje šanse za Vladu Crne Gore koju bi podržao 41 poslanik

Demokrate Alekse Bečića ne žele da budu presudan glas bilo koga sa liste na kojoj je bila Demokratska partija socijalista
Sve manje šanse za Vladu Crne Gore koju bi podržao 41 poslanik© R.R./ATAImages

Sve su manje šanse da mandatar Milojko Spajić formira vladu Crne Gore koju bi podržao 41 poslanik, pošto Demokrate odbijaju da za izbor bude presudan glas bilo koga sa liste na kojoj je bila Demokratska partija socijalista (DPS).

Predsedništvo Demokrata sinoć je, na predlog lidera partije Alekse Bečića, donelo jednoglasnu odluku da presudan glas za izbor novog predsednika Skupštine i vlade ne može doći sa liste DPS, ili da o tome odlučuju Socijaldemokrate (SD), javljaju crnogorske "Vijesti".

Bečić je na predsedništvu rekao da nikada ne bi dozvolio da ga na bilo koju poziciju biraju kadrovi sa liste DPS ili SD, te da za slučaj drugačije odluke organa partije, on neće biti kandidat za bilo koju funkciju.

U Pokretu Evropa sad (PES) su saopštili da stav Predsedništva Demokrata da za izbor nove vlade presudan glas ne bude sa liste Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata jeste stav koji je PES već izglasao na Glavnom odboru.

"Podsećamo javnost da je naš Pokret upravo doneo odluku da se o sastavu nove vlade razgovara sa onim predstavnicima i partijama koje su našeg lidera podržali na konsultacijama kod predsednika države. Tako da, ukoliko i drugi subjekti i svi poslanici budu poštovali donete odluke, vlada će biti izglasana od onih koji su podržali Spajića za mandatara, što znači da većina neće zavisiti od poslanika sa liste DPS-a i SD-a", navodi se u saopštenju.

Na parlamentarnim izborima 11. juna, DPS je nastupio u koaliciji sa SD-om i Demokratskom unijom Albanaca (DUA) čiji je lider Mehmed Zenka podržao predsednika Pokreta Evropa sad Milojka Spajića za mandatara i pominje se da bi mogao podržati novu vladu.

Sinoć su se sastali lideri svih partija koje i dalje pregovaraju sa Spajićem o formiranju nove vlade i prema saznanjima "Vijesti", iskazali su raspoloženje da formiraju vladu koja bi imala podršku 41 poslanika.

Međutim, Bečić je učesnike sastanka obavestio da predsedništvo te partije smatra to neprihvatljivim.

Izvori "Vijesti" potvrdili su da je na sastanku, koji je trajao do tri sata posle ponoći, rečeno da Spajić ne može definitivno da računa na dve poslanice PES-a Radinku Ćinćur i Jevrosimu Pejović.

Na sastanku je pominjana i potencijalna podrška SD-a.

Navodno je sporna tačka bio i resor poljoprivrede kojeg žele Socijalistička narodna partija i Bošnjačka stranka (BS), ali je više izvora navelo da je to lako rešivo.

Na predlog da se ipak pregovara sa GP URA, izvor "Vijesti" tvrdi da je Spajić rekao da bi u tom slučaju izgubio više poslanika sa svoje liste nego što ih URA ima.

Spajić je 10. avgusta predložen za mandatara za sastav vlade.

Prema Ustavu, Spajić sada ima rok od tri meseca da dobije podršku najmanje četrdeset jednog poslanika i sastavi vladu.

U slučaju da Spajić ne formira vladu u roku, predsednik države Jakov Milatović može da da mandat nekome drugome, ko obezbedi podršku, ili da raspiše izbore.

Predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je juče da ne isključuje mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora jer, kako kaže, Crna Gora je stalno u izbornom ciklusu, a izbori su najčistije rešenje "kada postoji politička kriza".

"Mi smo kao država stalno u izbornom ciklusu. Ne bih isključio ni da idemo na parlamentarne izbore. Stalno smo u izbornom ciklusu, a stalno tražimo rezultate. Mislim da rezultate, u dosta otežanim političkim uslovima, zaista isporučujemo", rekao je Abazović.

image