Srbija i Balkan

Lučić sa predstavnicima međunarodne zajednice o zabrani MTS-a: Na našoj su strani

Moraju biti svesni posledica, takva nerazumna i nezakonita odluka bi napravila dodatnu eskalaciju, i zato smo hteli lično da posetimo sve bitnije ambasade danas, rekao je Lučić
Lučić sa predstavnicima međunarodne zajednice o zabrani MTS-a: Na našoj su strani© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić sastao se u Prištini sa više predstavnika međunarodne zajednice, zbog namere lokalnih vlasti da zabrane rad MTS-a na Kosovu i Metohiji.

Vladimir Lučić je RTS-u preneo da do petka ističe rok za odlučivanje, te da ima nameru da predstavnicima međunarodne zajednice predstavi sve posledice eventualno negativne odluke vlasti u Prištini, koja bi značila i kršenje Briselskog sporazuma.

Generalni direktor MTS-a kaže da se nada pozitivnom ishodu i poručuje da je međunarodna zajednica na strani Telekoma. Ukazuje da bi gašenje MTS-a uznemirilo srpsku zajednicu i da bi oko 30.000 domaćinstava ostalo bez interneta, televizije, mobilne mreže.

"Moraju biti svesni posledica, takva nerazumna i nezakonita odluka bi napravila dodatnu eskalaciju, i zato smo hteli lično da posetimo sve bitnije ambasade danas", rekao je Lučić i dodao da je na više adresa predočio istinitu stranu priče.

Prema njegovim rečima, potpuno je jasno da je međunarodna zajednica na strani Telekoma Srbija, da snažno podržava čuvanje Briselskog sporazuma i da ovo smatra nezakonitim činom.

"Nadam se razumu svih činilaca ovde u Prištini, od međunarodne zajednice do postojeće administracije, da ovaj slučaj moraju da gledaju iz drugog ugla. Ako je Briselskim sporazumom iz 2015. godine definisano kako radi MTS i ako mi radimo isključivo u korist korisnika i ni na koji način ne smetamo ovim vlastima, gašenje na ovaj način, nezakonit način, imalo bi velike posledice i imalo bi dodatni pritisak na srpsku zajednicu da se seli. A sa druge strane ako se najveća srpska investicija sa 250 zaposlenih ovako seli, onda bi stvarno bila poruka bez presedana i za srpsku zajednicu i za srpske kompanije", rekao je Lučić.

Ministarstvo privrede u Prištini pre nekoliko meseci poništilo je sertifikat o registraciji i poslovanju MTS-a na Kosovu i Metohiji, na šta je Telekom Srbija podneo žalbu na rešenje o zabrani rada te kompanije, odnosno o brisanju firme "MTS d.o.o" iz registra preduzeća na KiM.

Lučić je najavio i pokretanje pitanja za dobijanje treće licence na KiM, koja se pominje u Briselskom sporazumu, a na koju se čeka 10 godina.

Pravni zastupnik MTS-a je izjavio da je agencija narušila zakon jer je zakon o obaveznoj prijavi profita prilikom kupovine ili prodaje preduzeća, donet 2022. godine, a Ustav u Prištini ne dozvoljava retroaktivnu primenu zakona.

Na pitanje da li je pokušao da se sastane sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Lučić odgovara da to ne bi imalo efekta.

Podsećamo da je prethodno kompaniji "Telekom Srbija" dostavljena odluka Agencije za registraciju poslovanja u Prištini (ARBK) doneta 31. jula 2023. godine, a kojom se ukida kompanija MTS doo.

Ovakav potez zasnovan je, kako je tada navedeno iz "Telekoma Srbija", na potpuno apsurdnom obrazloženju i tvrdnji da član menadžmenta kompanije ima pasoš izdat od strane Republike Srbije, iako u svim zvaničnim dokumentacijama svi članovi menadžmenta koriste dokumenta privremenih institucija u skladu sa Briselskim sporazumom.

image