Srbija i Balkan

Ucene, pretnje i Milo iz senke: Kako izgledaju pregovori o Spajićevoj vladi iza zatvorenih vrata

Prvi put u javnosti je svoje stavove iznela poslanica Pokreta Evropa sad koja je izbačena iz stranke jer nije htela da glasa za predlog vlade Milojka Spajića
Ucene, pretnje i Milo iz senke: Kako izgledaju pregovori o Spajićevoj vladi iza zatvorenih vrata© R.R./ATAImages

Poslanica Pokreta Evropa sad Jevrosima Pejović, koju je ova stranka izbacila iz članstva jer nije prihvatila predlog vlade Milojka Spajića, izjavila je da neće vratiti svoj poslanički mandat, iako stranka to traži od nje.

Na sednici Glavnog odbora PES-a na kojoj je Spajić prvi put izneo svoj predlog vlade bez učešća koalicije "Za budućnost Crne Gore" i GP URA, a uz stranke manjina i dugogodišnjih saradnika Mila Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista, dve poslanice nisu htele da glasaju za predlog.

Javno su se usprotivile Pejović i Radinka Ćinćur, pa je PES, iako se predstavljao kao stranka zasnovana na demokratskim principima, odlučila da poslanice isključi iz članstva i na njih već duže vreme vrši pritisak da vrate poslaničke mandate.

Pejović se prvi put pojavila u javnosti i iznela detalje o tome kako su tekli pregovori o sastavljanju 44. Vlade Crne Gore.

"Mandat neću vratiti jer jedini argument koji imaju kolege koje traže da ja vratim mandat je samo njihovo očekivanje. Meni mandat nije dao Milojko Spajić, ja sam mandat dobila od građana, jer sam se našla na listi Pokreta Evropa sad", kazala je Pejović za RTCG.

Pokret Evropa sad optužuje Pejović da je prekršila statut stranke, dok onda odgovara da još nije bilo glasanja u Skupštini Crne Gore i da nije ni imala priliku da statut prekrši.

"Podsetila bih da taj Statut kaže da član pokreta ne može biti pozvan na odgovornost zbog iznetog mišljenja ili glasanja pred organima pokreta", istakla je Pejović i dodala da je ona upravo izbačena iz stranke jer je rekla svoje mišljenje.

Optužila je svoju bivšu stranku da je napravila zaokret od programskih principa i onoga što su u kampanji obećali građanima, te da su glasači znali kako će se pregovori o vladi voditi, ne bi imali toliko glasova.

Kako je rekla, zbog zabrinutosti kako će doći do pravosudne reforme koja se sprovodi dvotrećinskom podrškom poslanika, a Spajić pravi vladu od jedva 41 poslanika, upitala je kako će dobiti podršku za neophodne reforme.

"Na moje pitanje kako ćemo to da realizujemo, mandatar Spajić je rekao da ima čvrsta obećanja od međunarodnih partnera da će nam DPS podržati svaki predlog. To je rekao tri puta. Ja sam u politiku ušla da promenim nešto u ovom društvu", rekla je Pejović.

Zato je podsetila da je DPS bio neprihvatljiv partner za Evropu sad tokom kampanje i da su slali poruke da nakon izbora sigurno neće pregovarati sa strankom Mila Đukanovića.

Spor koalicije ZBCG i Spajića

Pejović kaže da je između koalicije "Za budućnost Crne Gore" i mandatara Spajića nastao problem kada se on kandidovao za predsednika Crne Gore, ali je ta kandidatura odbijena jer se saznalo da ima i državljanstvo Srbije, što prema crnogorskom zakonu nije dozvoljeno.

Napominje da je verovala da se taj nesporazum rešio kada je ZBCG u drugom krugu glasanja podržao kandidata Evrope sad Jakova Milatovića.

Ne vidi razlog zašto ova koalicija ne bi bila deo vlade, kad u skoro svim opštinama PES vrši vlast sa ovom koalicijom.

"Da je bilo kad u kampanji pomenuto da savez ZBCG nije partner ili da GP URA zbog programskih elemenata nisu partneri, to bi imalo efekta", kazala je Pejović.

Funkcioner PES joj je pretio da će joj život pretvoriti u pakao, rekla je tokom emisije.

Zanimljivo da je poslanica Alternative Jelena Nedović na spomenutom Glavnom odboru PES-a glasala za predlog Spajićeve vlade, iako je stav te stranke da ne podržava predlog.

Tada su funkcioneri PES-a branili pravo Nedovićeve na svoj stav suprotan stranci i podržali je u nameri da zadrži svoj poslanički mandat.

Takav stav nemaju prema svojim poslanicama.

Kako je rekla Pejović, pritisak na nju je vršila većina članova Predsedništva, bivši premijer Zdravko Krivokapić kako bi promenila svoj stav, a izvršili su na nju pritisak molbama, pozivima, pokušajima podmićivanja i nuđenja radnih mesta i resora.

"Kolega Andrej Milović je na sednici GO zapretio da će mi život pretvoriti u pakao, i da ima služba iznad službi, i da bi on verovatno budućom zloupotrebom funkcije ministra pravde mogao da mi nešto uradi. To je rečeno pred 60 ljudi na sednici. Davala sam šansu dijalogu i Milovića nisam prijavila policiji i nisam podnela krivičnu prijavu. Na sledećem sastanku kluba poslanika obratila sam se Spajiću i tražila isključenje Milovića. Do danas nisam dobila odgovor", pojasnila je Pejović.

Oglasio se i Milović saopštenjem da joj nije uputio spomenutu pretnju, i da od policije i suda očekuje da utvrde istinu.

Dve struje u stranci – oko Spajića i Milatovića

Zbog oprečnih izjava u javnosti se nagađa da postoji mimoilaženje između Spajića i Milatovića, te da ove "neposlušne" poslanice pripadaju Milatovićevoj struji.

Pejić kaže da nije u redovnoj komunikaciji za Milatovićem, te da ne bi odnose u stranci definisala kao dve struje.

"Postoji mimoilaženje u stavovima, i snažan zaokret od predizbornog i političkog programa od jedne frakcije. Koji su razlozi za taj zaokret, neka javnost sudi. Verujem da možemo napraviti promenu samo ako delujemo u skladu sa onim što smo komunicirali i obećali građanima", podvukla je Pejović.

Spajić ima vremena do 12. novembra da sastavi vladu. Kako vreme odmiče, sve je dalje od tog cilja, jer i Demokrate Alekse Bečića imaju svoje zahteve da njihov lider ne može da bude izabran za predsednika Skupštine glasovima stranaka koje su podržavale Mila Đukanovića.

U takvoj raspodeli snaga, Spajić bi morao da podršku traži od Andrije Mandića, Milana Kneževića i Dritana Abazovića, a on to ne želi.

Zato je Mandić sinoć pozvao Spajića da obnovi pregovore sa ZBCG ili da počne sa pripremom za nove izbore.

image