Srbija i Balkan

Kancelarija za KiM: Da li Srbi na KiM imaju pravo na normalan život

Iz Kancelarije za KiM su pozvali međunarodnu zajednicu da reaguje i spreče vlasti u Prištini da dodatno zapale čitav prostor Kosova i Metohije, ali i ceo region
Kancelarija za KiM: Da li Srbi na KiM imaju pravo na normalan životwww.globallookpress.com © Depo Photos

Povodom hapšenja Srba i pretresa na nekoliko lokacija u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu reagovala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i upitala da li Srbi na KiM imaju prava na normalnu svakodnevnicu, bez terora i zastrašivanja od strane Kosovske policije. 

U saopštenju se ističe da po nalogu premijera Aljbina Kurtija, policija tzv. Kosova nastavlja sa hapšenjem i maltretiranjem Srba sa ciljem podizanja tenzija i izazivanja nove krize na severu.

"Kurtijeva takozvana Kosovska policija kojoj je jedini cilj i zadatak da teroriše srpski narod na severu Kosova i Metohije nastavila je danas sa maltretiranjem i hapšenjem Srba u severnim opštinama i torturom kojoj je jedini cilj da dovede do novog podizanja tenzija i krize na terenu. Prvo je u selu nadomak Leposavića priveden Srbin M. M. i to pred suprugom i naočigled petoro dece, a potom je njegov stan detaljno pretresan uz prisustvo kosovskih specijalaca. Po istom scenariju i diktatu, Kurtijevi specijalci krenuli su u pretres i vršljanje u više privatnih objekata na severu Kosova i Metohije, kako u Kosovskoj Mitrovici nadomak bolnice, tako i u Zvečanu", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije za KiM su upitali predstavnike međunarodne zajednice imaju li Srbi na Kosovu prava na normalnu svakodnevnicu, bez terora i zastrašivanja od strane Kosovske policije.

"Zato pitamo međunarodnu zajednicu – mogu li Srbi na severu KiM mirno da odu po hleb, u bolnicu, da odvedu dete u vrtić ili školu, a da im put ne prepreče blindirana vozila Kurtijevih do zuba naoružanih specijalaca koji svakodnevno sprovode brutalni teror i dodatno eskaliraju situaciju na terenu", kazali su iz Kancelarije za KiM.

Želja kosovskog premijera je, ističu, da "podjarmi" srpski narod na severu Kosova, a "tragične događaje u Banjskoj koristi za progon, odmazdu, torturu i arbitrarno privođenje Srba s jednim jedinim ciljem da etnički potpuno očisti sever Kosova i to naočigled kompletne međunarodne zajednice".

"Ne mogu i ne smeju tragični događaji u Banjskoj biti izgovor da se srpskom narodu na severu Kosova ukinu sva ljudska prava, da postanu taoci Kuritjevog zločinačkog režima koji crta mete na čelo svakome ko nosi srpsko ime i prezime, a da za sve to vreme Zapad i međunarodne misije koje deluju na ovim prostorima okreću glavu od stradanja i progona Srba", poručili su iz Kancelarije za KiM.

Uputili su zahtev međunarodnoj misiji da se prestane sa svakodnevnim hapšenjima Srba.

"Zahtevamo da međunarodne misije zaustave Kurtijevo svakodnevno iživljavanje, da prestane svakodnevno privođenje i hapšenje Srba i da daju svoj doprinos smirivanju tenzija i spreče vlasti u Prištini da dodatno zapale čitav prostor Kosova i Metohije, ali i šire, region Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

image