Srbija i Balkan

Na liturgiji u Pećkoj patrijaršiji: "Dogodine na Kosovu i Metohiji"

Ako ne budemo na Kosovu i Metohiji na liturgiji sve je propalo, sve je besmisleno, Kosovo nema smisla, Metohija nema smisla, poručio je vladika Ilarion
Na liturgiji u Pećkoj patrijaršiji: "Dogodine na Kosovu i Metohiji"© Amir Hamzagic/ATAImages

Manastir Pećka patrijaršija proslavio je slavu Pokrov Presvete Bogorodice, a službu Svete arhijerejske liturgije vodio je episkop Ilarion.

Vladika je u besedi rekao da blagodatni Pokrov Presvete Bogorodice počiva i na ovom Svetom mestu, na blagouhaniju (mirisu) koje izlazi iz čudesne ikone Svete Krasnice Pećke i da su se juče tu okupili privučeni tom silom, objavila je Srpska pravoslavna crkva.

Ilarion je poručio da trebamo biti na liturgiji na Kosovu i Metohiji.

"Jedan sveštenik odavde iz Novoga Brda rekao je, kao dodatak onome dogodine u Prizrenu, dogodine na Kosovu i Metohiji. Ako ne budemo na Kosovu i Metohiji na liturgiji sve je propalo, sve je besmisleno, Kosovo nema smisla, Metohija nema smisla. Onaj koji nam priča o Kosovu, a ne ide na Svetu liturgiju, ne zna šta govori. Ne zna šta je Metohija, ne zna šta je Sveta zemlja onaj koji ne ulazi u temelje gornjeg Jerusalima na ovaj način", poručio je Ilarion.

On je igumaniji i sestrama manastira, kao i svim prisutnim vernicima, preneo blagoslov patrijarha srpskog Porfirija koji je, kako je istakao, svakoga dana uz svoj narod.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić je prisustvovala slavi Pećke patrijaršije i istakla je da je beseda Vladike Ilariona svima dala snagu u ovom teškom vremenu za narod.

"Radost koju je naš narod osetio u Pećkoj patrijaršiji, kao i divna beseda našeg vladike Iliriona, koja nam je svima dala snagu i pružila ljubav, obasjava svaki dom srpskog naroda, a posebno našeg čestitog i hrabrog kosovsko-metohisjkog naroda", poručila je Parlić i čestitala praznik.

image