Srbija i Balkan

Senad ef. Halitović novi reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije

Prioritet novoizabranog muslimanskog poglavara biće jedinstvo među muslimanskim vernicima u Republici Srbiji
Senad ef. Halitović novi reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije© Elmedin Hajrovic/ATAImages

Aktuelni predsednik Mešihata sandžaka i muftija u Islamskoj zajednici Srbije (IZS) Senad ef. Halitović izabran je za reis-ul-ulemu (vrhovnog poglavara) muslimana Srbije.

Za njegov izbor glasala su 102 člana Vrhovnog sabora u proširenom sastavu. Za zamenika reis-ul-uleme izabran je muftija niški Eldin ef. Ašćerić.

Obojica će funkcije obavljati pet godina.

Svečana izborna sednica za novog vrhovnog poglavara muslimana u Srbiji u novopazarskoj Hadži Hurem, odnosno Bor džamiji počela je nakon obavljene podnevne molitve, verskim programom i učenjem odlomaka iz Kurana.

Novi reis-ul-ulema Senad ef. Halitović rekao je da su pred njim brojni izazovi, a da će prioriteti u radu biti jedinstvo među muslimanskim vernicima u Republici Srbiji.

"Radićemo na svim vrednostima na kojima smo i ranije radili. Nas čeka mnogo izazova. Radićemo prvenstveno na ujedinjavanju svih muslimana u Srbiji, da napokon prevaziđemo sve poteškoće u kojima se nalazimo", izjavio je Halitović nakon izbora.

Osvrnuo se i na nedavni izbor Nedžmedina ef. Šaćipija za reis-ul-ulemu koji je organizovan u Beogradu.

"Rekao bih da je to bilo proglašenje, bez izbora. Ozbiljne institucije i ustanove imaju svoje pravne akte i statute po kojima rade. Mi smo izbore sprovodili devet meseci da bismo došli do ovih završnih. Ti njihovi izbori nemaju pravnu težinu. Mi želimo da konačno Islamska zajednica profunkcioniše kao pravna ustanova koja poštuje sopstvene pravne akte", naveo je Halitović.

Novoizabrani poglavar muslimana Srbije rođen je 1979. u Novom Pazaru. Školovao se u Jemenu, nakon čega se vratio u Srbiju gde je u Islamskoj zajednici od 2006. obavljao funkcije imama (teologa) i profesora islamskih predmeta.

Za muftiju sandžačkog i predsednika sandžačkog Mešihata izabran je 2019. godine.

Od 2007. godine u Srbiji deluju dve islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

image