Srbija i Balkan

Zahtev EU za izručenje Radoičića Prištini: Teraju Srbiju da krši Ustav i međunarodno pravo

Zahtev za izručenje Radoičića Prištini, tvrdi advokat Tapušković, ima političku, a ne pravnu dimenziju, jer je, gledajući Ustav Srbije, ali i međunardno pravo - sve jasno
Zahtev EU za izručenje Radoičića Prištini: Teraju Srbiju da krši Ustav i međunarodno pravoGetty © Ferdi Limani

Srbija nema nikakvu obavezu da Milana Radoičića isporuči privremenim institucijama u Prištini, slažu se sagovornici RT Balkan, a takva odluka predstavljala bi kršenje Ustava Republike Srbije, Rezolucije 1244, kao i međunarodnog prava.

Autor Rezolucije o sukobu u Banjskoj i poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske Tonino Picula izjavio je da ukoliko Milan Radoičić ne bude izručen Prištini, može se očekivati "još strože političko i diplomatsko delovanje prema Srbiji".

Međutim, advokat Nikola Karanović za RT Balkan tvrdi da ne postoji pravni osnov za izručenje Radoičića Prištini.

"Milan Radoičić je srpski državljanin koji je osumnjičen da je izvršio krivično delo na teritoriji Kosova i Metohije koja je, po Ustavu Republike Srbije, deo naše države. Na toj teritoriji, kao što je poznato, postoje privremene institucije koje naš zakonodavni sistem ne prepoznaje", navodi Karanović, dodajući:

"Kosovo (i Metohija) nije prepoznato kao država, nije član Ujedinjenih nacija niti bilo koje druge relevantne međunarodne organizacije. Najbitnije od svega je da Srbija nema nikakav ugovor niti sporazum o izručenju svojih državljana privremenim institucijama u Prištini. Imajući u vidu navedeno, ne postoji bilo kakav pravni osnov za njegovo izručenje."

I jedan je od advokata sa najdužim stažem u zemlji, Branislav Tapušković, deli Karanovićevo mišljenje.

"Uzimajući u obzir da je Srbija suverena država, po Ustavu i zakonima koji važe za našu državu, ne možemo isporučiti nijednog državljanina Republike Srbije Prištini", izričit je Tapušković. 

Ovo, tvrdi Tapušković, ima političku, a ne pravnu dimenziju, jer je, gledajući Ustav Srbije, ali i međunarodno pravo - sve jasno. 

Petronijević: Žuri im se...

Branilac nekadašnjeg potpredsednika Srpske Liste Milana Radoičića advokat Goran Petronijević za RT Balkan ironično kaže da "ipak postoji mogućnost" za eventualno izručenje.

"Ima jedna mogućnost, nije da ne postoji. Da se zasnuje nadležnost Višeg suda u Mitrovici. Za takav scenario 'kosovska' skupština treba da donese odluku kojom će poništiti samoproglašenu kosovsku nezavisnost i reći da je Kosovo sastavni deo Republike Srbije. U tom slučaju bi sud u Kosovskoj (Severnoj) Mitrovici bio sud koji je mesno nadležan za tu situaciju", ukazuje Petronijević, dodajući:

"Ako pošto-poto žele Radoičića - to im je jedini način, da njihov parlament donese odluku da se poništi odluka o samoproglašenju 'Kosova' i da prihvate ustavnopravno stanje i međunarodnopravno stanje u skladu sa Rezolucijom 1244 i shodno Povelji Ujedinjenih nacija da je Kosovo i Metohija južna srpska pokrajina u sastavu Srbije."

Zahtevi iz Rezolucije Evropskog Parlamenta o KiM, naravno, deo su pritisaka na srpsko sudstvo, ali i sve druge institucije suverene države, posebno uzimajući u obzir pretnje koje se često čuju, ocenjuje Petronijević.

"O Toninu Piculi mogu misliti svašta, ali sam siguran da nije glup da predloži izručenje Radoičića tek tako. To je jedan od mehanizama vršenja hibridnog pritiska koji se sručio na Srbiju sa svih strana. Da nije ovo u Banjskoj bilo - oni bi našli nešto drugo", ukazuje naš sagovornik. 

Prema rečima Gorana Petronijevića - ništa nije slučajno, jer "njima se jako žuri".

"Vide da se rešava situacija u Ukrajini, da će taj sukob završiti onako kako smo svi mi znali, za razliku od onih u EU. U okolnostima brzog nestanka Ukrajine sa mape Evrope i očekivanog poraza, njima se jako žuri da što pre završe situaciju koju su ovde započeli. Zbog toga se služe svakakvim sredstvima, pa i ovakvim kakvim se služi gospodin Picula", navodi naš sagovornik i podvlači da Picula sigurno nije glup, ali da pokušava da izvrši neku vrstu nedozvoljenog, nelegitimnog pritiska na Srbiju.

Prema rečima advokata Petronijevića predstavnici neoliberalnog globalizma 30 godina kinji čitavu planetu, a države koje čine taj sistem stavljaju pravila ispred prava, pa im ni kršenje međunarodnog prava nije strano, ako je to u njihovom interesu. Oni izmišljaju "pravila" koja odstupaju od zakona, ali tako da bi mogli da ih ukinu čim im više ne budu potrebna. Tada će se ponovo pozivati na međunarodno pravo ukoliko je to u skladu sa njihovim interesom.

"Sada im nije u interesu Rezolucija 1244 i oni će proizvesti novo pravilo, koje može da glasi: Ne važi Ustav Republike Srbije, ne važi Rezolucija 1244, ne važi povelja Ujedinjenih nacija, ne važe ni pravila o međunarodnoj pravnoj pomoći itd. U tom slučaju, po njihovim pravilima je moguće izvršiti izručenje Milana Radoičića", kaže Petronijević. 

Kada je u pitanju njegov branjenik Milan Radoičić, Petronijević navodi da je on učinio jedan "veoma častan potez" da bi skinuo svaku sumnju sa države ili nekog drugog za dešavanja u Banjskoj.

"Vidite, ljudima kao što je Tonino Picula ne odgovara da je Radoičić taj koji je to uradio. To njima nije dovoljno. Oni bi sada da pokažu da je to Srbija uradila i to je njihov cilj", ocenjuje Petronijević, ističući:

"Radoičić je časno, jasno i glasno isturio svoje grudi i rekao: 'Ja sam taj!' On je, očigledno, čovek koji je imao dovoljno hrabrosti da prihvati bilo kakvu odgovornost."

Petronijević je podvukao da veruje da Srbija i njene institucije neće ni moći ni smeti da krše sopstveni Ustav, ali i međunarodno pravo i Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći. 

"Kosovo nije nezavisna država, Kosovo nije međunarodno priznata država da bi moglo da se poziva na benefite multilateralnih konvencija koje određuju međunarodnu pravnu pomoć između država. Oni nisu država, to samo još treba neko da im objasni", naglašava branilac Milana Radoičića.

image