Srbija i Balkan

Brnabić: Stipendije za naučnike koji će se baviti istraživanjem genocida nad Srbima

Premijerka je rekla da je Vlada Srbije podržala Muzej žrtava genocida u zapošljavanju dodatnih kadrova
Brnabić: Stipendije za naučnike koji će se baviti istraživanjem genocida nad Srbima© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvorila je danas Međunarodnu naučnu konferenciju "80 godina pojma genocid - Studija slučaja: Genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH" i tom prilikom istakla da će Vlada nastaviti da podržava Muzej žrtava genocida.

Navela je da se zaprepastila kada je pročitala koliko malo je proteklih decenija na univerzitetima u Srbiji i na čitavom post-jugoslovenskom prostoru odbranjeno doktorata u vezi sa Jasenovcom, kao i koliko je naučno-istraživačkih projekata realizovano na teme Jasenovca i stradanja civila u Drugom svetskom ratu.

"To nudi poražavajuću istorijsku sliku i mislim da je to ono gde naša nauka stvarno treba da se probudi i kako god bude potrebno da država tome pomogne, da li kroz naučne stipendije, da li kroz drugačiju vrstu podrške, hajde da razgovaramo o tome u budućnosti i da ponudimo stipendije da dodatno motivišemo naučnike, istraživače, studente", rekla je premijerka.

Ona je predložila da Srbija ponudi stipendije kako bi se ljudi na fakultetu ozbiljnije bavili tom temom.

Premijerka je rekla da je država uložila novac za obnovu nekadašnjeg logora na Sajmištu, da je obnovljeno spomen područje u Kruševcu, kao i da su započeti intenzivni radovi na obnovi groblja streljanih u Kraljevu. Naglasila je i da Beograd i Niš danas konačno imaju ulice jasenovačkih žrtava.

Brnabićeva je istakla da je posebno ponosna na to što je vlada Muzeju žrtava genocida na staranje poverila spomen područje Jajinci, da je podržala Muzej u zapošljavanju dodatnih kadrova i da je njegov budžet udvostručen.

Ona je izrazila želju da će sledeća konferencija biti održana u prostorijama Muzeja žrtva genocida u spomen području Jajinci.

Građanima su se, pored premijerke, obratili i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, kao i episkop pakračko-slavonski Jovan.

image