Srbija i Balkan

Pupovca u Vukovaru čekali hosovci, ratni zločinci i Dalmatinci

SDSS Milorada Pupovca ranije je saopštila da neće vencima odati počast vukovarskim žrtvama, jer se želja za iskazivanjem pijeteta prema žrtvama pretvara u povod za fizičko sukobljavanje, ali uprkos tome, u Vukovaru ga je čekala grupa hrvatskih branitelja spremna da spreči eventualno bacanje venaca
Pupovca u Vukovaru čekali hosovci, ratni zločinci i Dalmatinci© Antonio Ahel/ATAImages

Iako su iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) saopštili da povodom Dana sećanja neće ići ni u Vukovar, ni u Škabrnju, u Vukovaru su ih danas čekali samo opozicionog Domovinskog pokreta predvođeni zastupnikom Stipom Mlinarićem koji je najavio da će fizički sprečiti Milorada Pupovca da i ove godine baci venac u počast žrtvama rata u tom gradu.

Prema pisanju portala hrvatskog nedeljnika "Novosti", među samozvanim braniocima pijeteta Vukovara koji su se okupili kako bi i fizički nasrnuli na predsednika SDSS-a bili su i hosovci predvođeni notornim Markom Skejom, koji bi sutra trebalo da predvode Kolonu sećanja.

Među njima je, kažu, bio ni manje ni više nego i jedan ratni zločinac, a reč je o Boži Bačeliću, čoveku koji je pravosnažno osuđen za ratne zločine počinjene nad Srbima 1995. godine.

Bačelić, ratnog nadimka Limun, 2014. je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva starijeg bračnog para Damjanić i Vuka Mandića, ratnog zarobljenika i pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine.

SDSS je rekao da danas neće vencima odati počast vukovarskim žrtvama, jer se želja za iskazivanjem pijeteta prema žrtvama i podsticanje pomirenja među živima pretvara u povod za fizičko sukobljavanje.

Uprkos tome Mlinarić je u Vukovaru nastavio s pretnjama i na mestu na kojem SDSS svake godine polaže venac u počast žrtvama i najavio da će isto postupiti i naredne godine. Skejo, koji je poznat po tome što nosi brkove poput Hitlera, je pak direktno rekao da je došao u Vukovar da dočeka Pupovca.

"Ove godine sam odlučio da dođem u Vukovar kako bih dao podršku Ćipi Mlinariću i Markušu u njihovoj odluci da 'živim lancem' spreče SDSS u bacanju venaca u Dunav", rekao je Skejo.

On je dodao da s njima nisu došli samo bivši pripadnici HOS-a.

"Došlo je jako puno Dalmatinaca koji su prepoznali Ćipinu (Mlinarićevu) inicijativu. Ne možemo dopustiti da nam se nakon svega Srbi rugaju bacanjem venaca", kazao je Skejo.

image