Srbija i Balkan

Banjaluka ne slavi Dan državnosti BiH: Povicima "Oj Kosovo, Kosovo" borci izviždali goste iz Sarajeva

Policijska uprava Banjaluka zabranila je SDP-u okupljanje radi obeležavanja Dana državnosti BiH
Banjaluka ne slavi Dan državnosti BiH: Povicima "Oj Kosovo, Kosovo" borci izviždali goste iz Sarajeva© Srdjan Puhalo/Iks

Obeležavanje Dana državnosti BiH u Banjaluci naišlo je na rampu. Prvo je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da se u Republici Srpskoj  neće slaviti 25. novembar jer nije doneta nikakva odluka o tome, iako Bošnjaci pokušavaju da ga nametnu kao "dan državnosti".

"To je nacija koja pokušava da se izgradi tako da nametne drugima neke svoje vrednosti kao opšte vrednosti, što Srbi ne prihvataju. Mi možemo da prihvatimo BiH kakva je u Ustavu, ali je nje sve manje. Jasno kažemo da ne prihvatamo BiH koja nije u skladu sa Ustavom i to bi trebalo da bude vrlina", rekao je Dodik na dan kada se u FBiH obeležava takozvani Dan državnosti.

On je dodao da se samo u BiH oni koji podržavaju Ustav smatraju "antiprotivnim", a oni koji ruše Dejtonski sporazum i Ustav smatraju se junacima ovog vremena, prenosi RTRS.

Pripadnice Vojske Srpske izviždali premijera Federacije BiH

Zatim je došlo do konflikta boraca Vojske Republike Srpske i zvaničnika uz Sarajeva.

Borci su, naime, izviždali ministra spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedina Konakovića, premijera Federacije BiH i lidera SDP BiH Nermina Nikšića i ministra transporta i komunikacija BiH Edina Fortu prilikom njihovog dolaska u prostorije SDP u Banjaluci.

Konaković, Nikšić i Forto stigli su u pratnji policije, a odmah po izlasku iz vozila, borci su počeli da im zvižde, uz poruke da se u Republici Srpskoj ne može slaviti nijedan praznik sem 9. januara, prenosi RTRS.

Oni su potom zapevali i pesmu "Oj, Kosovo, Kosovo".

Konaković je kratko rekao da nisu došli da provociraju, a Nikšić da je Banjaluka deo BiH.

Boračka organizacija grada Banjaluka organizovala je mirno okupljanje da bi iskazala nezadovoljstvo i protivljenje ranije najavljenom dolasku članova SDP BiH u Banjaluku povodom obeležavanja dana ZAVNOBiH-a, odnosno tzv. Dana državnosti BiH, uprkos zabrani.

Policijska uprava Banjaluka zabranila je SDP-u okupljanje radi ovog obeležavanja.

Nakon okupljanja ispred hotela Meriot, gde je ranije bila najavljena, a potom otkazana svečana akademija, borci su se okupili ispred prostorija SDP, gde su došli Konaković, Nikšić i Forto.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su se oni okupili na miran i dostojanstven način i ocenio da je okupljanje članova SDP BiH uvreda za sve žive borce Vojske Republike Srpske, "ali još veća za poginule borce koji su dali svoje živote za stvaranje Srpske".

"Ovo je pre svega vređanje Republike Srpske, koja je nastala 9. januara i koja je međunarodno priznata potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Ostojić.

Predsednik organizacije Goran Rogić je istakao da ovo što se danas dešava u Banjaluci, pre nekog vremena dešavalo se u Derventi, u Kotor Varoši, pa da ne bi postala praksa, da ne bi provocirani i ponižavani, borci su odlučili da iskažu bunt.

On je dodao da niko nikome ne može da zabrani da dođe u grad, koji je otvoren za sve, ali ne i da na današnji dan dođe da provocira.

image