Srbija i Balkan

Seks, laži i video-trake: Predizborni slučaj Đorđa Miketića

Opozicioni poslanik optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i BIA da stoje iza pretnji objavljivanja eksplicitnih fotografija
Seks, laži i video-trake: Predizborni slučaj Đorđa Miketića© Milan Maricic/ATAImages

Srpski birači, koji bi tokom predizborne kampanje trebalo da saznaju kako će se kandidati odnositi prema ključnim državnim i nacionalnim pitanjima, uvučeni su, umesto toga, na močvarno tlo prljave političke kampanje kojoj ovih dana prisustvuju.

Kampanju kao da režira Stiven Soderberg lično, pa se tako Srbija, umesto da diskutuje o problemima koji se u ovako burnim globalnim vremenima samo gomilaju, našla u scenariju nalik onom iz filma "Seks, laži i video-trake".

Sve je počelo kada je poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić na Iksu optužio državne institucije, odnosno predsednika Aleksandra Vučića i BIA, da stoje iza poruke u kojoj mu neko preti objavljivanjem privatnih fotografija, što su Bezbednosno-informativna agencija i predsednik odmah zatim demantovali.

Poslanik je objavio skrinšot poruke koju je dobio na Viberu, fotografije na kojoj se vidi prizor koji izgleda kao seks. Na fotografiji se ne vidi gde je snimljena, a ostaje nejasno i koliko je osoba na njoj, i ko su te osobe.

"Je l' si ovo pripremio za mamu", komentar je koji je Miketiću stigao uz sliku, a poslat je sa broja koji je na Viberu upisan pod imenom DS.

Kada je RT Balkan pozvao taj broj, dobili smo automatsko obaveštenje da "korisnik nije dostupan ili je isključio telefon". Anonimna osoba koja je pretila Miketiću poslednji put na Viberu je bila dostupna 27. novembra, odnosno, istog dana kada je političar objavio skrinšot na nekadašnjem Tviteru.

"Podneću krivičnu prijavu protiv N. N. lica, a za svedoka ću pozvati Aleksandra Vučića koji je sinoć na televiziji najavio da kreće hajka na mene. Ovo je dokaz da BIA ne štiti državu već radi za Vučića i SNS režim, targetirajući opoziciju i građane. Nema razloga da arčite državne resurse i pare poreskih obveznika na istrage specijalne policije protiv mene. Sve što imate, nije nepoznato ni meni, ni mojim ukućanima. Kada ste ušli u moju kuću pre godinu i po dana, i ukrali moj kompjuter, znao sam da će ovo da se dogodi kad-tad. Naravno, krađu sam prijavio policiji i o tome postoji zabeleška. Jedino što nisam mogao ni da pretpostavim jeste da će se mojim životom baviti lično Vučić. Izgleda da ste baš nervozni", optužio je Miketić.

BIA je, međutim, u svom saopštenju objavljenom dan kasnije istakla da Miketić "nije predmet bilo kakve obrade ili interesovanja Bezbednosno-informativne agencije".

Agencija je, kako navodi, pokrenula istragu o eksplicitnoj fotografiji, a njeni eksperti utvrdili su da je u pitanju samo isečak dužeg snimka "za čiji nastanak BIA ne snosi nikakvu odgovornost".

"Želimo da upoznamo javnost da BIA sprovodi intenzivnu istragu koja za cilj ima utvrđivanje svih okolnosti u vezi sa samim snimkom i osobama koje se na njemu nalaze, uz poštovanje svih načela zakonitosti i privatnosti lica sa snimka", saopštila je BIA.

BIA je Miketića pozvala da "prestane sa napadima na službe bezbednosti Republike Srbije i predsednika Republike Srbije" i da, pošto je u javnosti otvorio temu svog privatnog snimka, javno saopšti "kako je, gde i pod kojim okolnostima i od strane koje osobe nastao snimak njega i izvesne osobe, kao i šta snimak sadrži".

Za sada, niko nije objavio dokaze koji bi demantovali navode državne agencije o tome da nije umešana u ovaj slučaj.

Snimak je, kako Radio Slobodna Evropa piše, Miketić dobio nakon gostovanja predsednika Vučića u emisiji "Hit tvit". Vučić je Miketića, kako kažu, tada nazvao "ljudskom sramotom" i insinuirao da "zna nešto o njemu o čemu ne sme da priča", ali da Miketić "zna šta zna" i da je bolje da ćuti.

I sam predsednik se, danas tokom razgovora na TV Hepi, osvrnuo na optužbe poslanika stranke Zajedno, ističući da Miketić "dobro zna ko ga je snimao", i da to nije BIA.

"Bezbednosno-informativna agencija je odmah pokrenula istragu i zaključila da je to preuzeto sa snimka koji nije napravljen tajnom kamerom. Kako sam dobio informaciju od BIA, to je iz neposredne blizine snimio jedan njihov prijatelj. On (Miketić) ima taj snimak, neka ga objavi", rekao je Vučić.

Miketić je nakon Vučićeve izjave poručio da je snimak autentičan. Ali ni on ne objašnjava ko je na snimku.

"Uvek ću reći šta je istina, a šta nije. To je stari privatni video koji je očigledno ukraden iz mog stana. Kada sam ušao u politiku, bio sam spreman na razna podmetanja. Zahvalan sam svojoj supruzi, takođe aktivistkinji, na podršci, kao i svima koji su mi ovih dana javno i privatno dali podršku. Znali smo šta da očekujemo. Takođe, snažno se zalažem za odgovornost, a to se pre svega odnosi na moje postupke", rekao je poslanik.

Ovo je, kako kaže, "poruka svim protivnicima ovog režima", da će se, ako dignu glas, "baviti vašim privatnim životom, vašim prijateljima, suprugama, decom, zabavama na koje idete, veb lokacijama koje posećujete".

"Poslednji put kada smo imali takvu diktaturu, pod vladavinom Miloševića, ubijani su politički protivnici (Stambolić), ubijani su novinari (Ćuruvija), građani su prebijani i zatvarani zbog kritičkog mišljenja, a ovaj teror je sprovodila i Državna bezbednost i institucije države Srbije", rekao je Miketić.

Miketić se pre nekoliko dana našao u fokusu javnosti kada je ustvrdio da je na njegovoj adresi prijavljena izvesna Ružica koja je navodno "fantomski glasač". Premijerka Ana Brnabić poručila je da je policija utvrdila da je to bila laž.

Opozicioni poslanik ranije je tvrdio da je njegovoj maloletnoj ćerki neko pretio na Fejsbuku, ali i da je on sam dobijao pretnje na društvenim mrežama nakon što je u Beogradu prekrečio mural Ratku Mladiću.

Nije prvi put da je privatni život Miketića postao medijska tema. Njega je, inače, glavni urednik "Informera" Dragan J. Vučićević nedavno javno pozvao "da odgovori da li je uzimao neke supstance".

"Zamolio bih gospodina Miketića, pre nego što mi odgovori, da dobro razmisli kako će da mi odgovori? I pre nego što zapreti tužbom ili kaže da lažem, neka pomisli da možda mogu da dokažem da možda uzima neke supstance. I to kakve supstance", rekao je tada Vučićević.

image