Srbija i Balkan

Pozicija Merkura ili "anđeoski brojevi": Od čega zavisi izborna sudbina prozapadne opozicije?

Janko Veselinović obnarodovao je dobre prognoze za listu Srbija protiv nasilja - rekli mu ih "anđeli čuvari"
Pozicija Merkura ili "anđeoski brojevi": Od čega zavisi izborna sudbina prozapadne opozicije?www.globallookpress.com © Emily Wabitsch/dpa

Prozapadna opozicija ima sve razloge da ne voli Zorana Drobnjaka, pošto je upravo on predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću svojevremeno otkrio neprocenjivu pomoć retrogradnog Merkura - između ostalog i u izgradnji srpskih drumova.

Vučić se tada naglas čudio pitajući se "o kom Merkuru pričaš bre čoveče", a u stvari je, verovatno još tada smislio "pakleni plan" - kako da iskoristi Drobnjakova znanja o astrologiji i sabotira izborne šanse svojih protivnika.

Jednostavno je: Zakazaće izbore baš u periodu retrogradnog Merkura.

Šalu na stranu, ali dok opozicija s desne strane političkog spektra, barem naglas, veruje samo u Boga, Kosovski zavet i svoje birače, njihove liberalne kolege ne libe se da javno priznaju da oko svojih izbornih šansi konsultuju i mistične "više sile".

Tako je na primer, Janko Veselinović sa liste iz "Pokreta za preokret" otkrio svojim pratiocima sa Tvitera da je "poruka anđela čuvara" da je izborna lista Srbija protiv nasilja – "na pravom životnom putu".

Ta koalicija na izbornom listiću će na parlamentarnim izborima biti sedma po redu, na pokrajinskom glasanju isto sedma, dok će u Beogradu biti treća. A to je, izgleda, mnogo dobar znak.

"Zbir ovih lista: 7+7+3 jednako je 17", zaključio je Veselinović podelivši usput link sa, pomalo opskurnog sajta "Anđeoski brojevi" na kome glasači mogu da se uvere i da broj te koalicije "rezonira sa vibracijama i energijama kolektivne svesti, vere i duhovnosti, duhovnog buđenja i svesnosti…" i još koječega.

Možda je Vučić izabrao dobar datum, ali… ako prvo zbore Veselinovićevi anđeli, SNS nije baš dobro promislio kada je požurio da prvi preda izbornu listu.

Kome onda verovati? Anđeoskim brojevima ili onima koji retrogradni Merkur krive za sve moguće baksuzluke, uključujući i izborne debakle opozicionih stranaka?

Pošto se guvernerka Jorgovanka Tabaković, kako je nekad tvrdila, čvrsto drži principa da u natalne karte "gleda samo svojima", možda bi Veselinović mogao da potegne "onostrane veze" svog bivšeg lidera Borisa Tadića i tako virne u budućnost.

Pre deset godina direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, otkrio je, naime, pažljivo čuvanu tajnu tadašnje demokratske vlasti – bivši predsednik je, tvrdio je on, sve državne odluke donosio konsultujući se sa vračarom.

"Pametan, lep, proevropski tip. A glavni čovek u njegovom izbornom štabu je bila jedna žena. Nije njegova. Žena je vračara koja je sebe predstavljala kao astrologa, i praktično, donosila sve važne odluke uz konsultacije sa zvezdama", rekao je tada Tijanić, dodajući još da je "skaredno da stranka koja Srbijom vlada osam godina našu sudbinu čita kao u vreme Asteka i Maja, iz zvezda".

Dobre srpske veze sa zvezdama nije, međutim, prvi uspostavio Tadić, već nekadašnji predsednik Parlamenta Predrag Marković. On se, kada je 2006. godine Srbija obnovila nezavisnost, pobrinuo  da nam obezbedi berićet tako što je, po savetu astrologa, 23. jula, u sred noći – u 2.55 časova, ušao u zgradu bivše Savezne skupštine kako bi zvanično uspostavio državu - u znaku Lava i podznakom Raka.

Radio Slobodna Evropa tada nas je, međutim, izmalerisao, poručujući da ne treba mnogo da se nadamo. Astrolog koga su oni konsultovali tvrdio je, naime, da je Markovićev savetnik koji je na vezi sa zvezdama, totalno omanuo.

"Tačno je da je uređeno da Srbija bude u horoskopskom znaku Lava, što je pozitivno za državu, ali su druge stvari koje prikazuju sva dešavanja u našoj zemlji katastrofa. Saturn u Drugoj kući predstavlja bedu što se novca tiče. Mars u Trećoj kući znači lošu komunikaciju sa svetom, svađe, otkaze, štrajkove", predviđala je stručni konsultant američkog medija.

Čaršija, ipak, tvrdi da je supruga bivšeg predsednika Slobodana Miloševića bila ta koja je najbolje na svojoj koži osetila koliko može biti opasno omane li neki od ovih uvida u budućnost. Za Miloševićev pad je, tako tvrde neki, kriv beli mag iz Indije koji je Miri Marković rekao da je najbolje da se prevremeni izbori zakažu za datum koji je njima značajan – a Mira je izabrala 24. septembar, datum Osme sednice.

Iako na ove izbore definitivno jesu uticale neke "više sile", bivši Miloševićev telohranitelj pre nekoliko godina otkrio je da su te sile definitivno bile ovozemaljske.

"Priču o povezanosti magova i porodice Milošević objavila je zapadna tajna služba. Pitao sam kolegu koji je išao sa Mirom Marković u Indiju ima li istine u tome. Rekao mi je da se ništa nije dogodilo. Bio je to još jedan pokušaj destabilizacije vlasti Slobodana Miloševića", tvrdio je pre nekoliko godina Goran Pajić.

I šta onda, u ovakvoj predizbornoj neizvesnosti, ostaje prozapadnoj opoziciji?

Sudeći po pisanju tabloida, dvogled u budućnost je u rukama  njihovog "kolege" opozicionara, nekadašnjeg gradonačelnika Kragujevca, Verka Stevanovića.

On nije poverovao zapadnim obećanjima, već se, kažu, oko svojih izbornih šansi do sad oslanjao samo na jug - doduše, ne onaj globalni, već jug Beograda - gde u Resniku iz graški sve vidi - proročica Mica Pasuljica.

image
VV inauguration
banner