Srbija i Balkan

Bugarska uveliko radi za potrebe NATO pakta: Šta je i za koga tražio špijun priveden u Bosilegradu?

Bugarska služba u ovom trenutku sigurno ne radi samo za nekakve spoljne obaveštajne interese već i za interese te zemlje, rekao je za RT Balkan nekadašnji oficir Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan
Bugarska uveliko radi za potrebe NATO pakta: Šta je i za koga tražio špijun priveden u Bosilegradu?© Pixabay.com

Nekadašnji oficir Kontraobaveštajne službe (KOS), Ljuban Karan pozdravio je saradnju BIA, VBA, PU Vranje i VJT u Vranju nakon što je danas priveden Lj.G. (61) u Bosilegradu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo špijunaža za Bugarsku.

Kako se navodi u saopštenju, uhapšeni se tereti da je pripadnicima strane organizacije Bugarske saopštio tajne vojne podatke koji mogu da prouzrokuju štetne posledice za bezbednost, odbranu i vojne interese Srbije.

"To je izvanredna akcija i saradnja, BIA zaslužuje svaku pohvalu. To pokazuje da BIA postaje stvarno efikasna i konkretni rezultati se vide na terenu", rekao je Karan za RT Balkan.

Na pitanje da li nas NATO špijunira ili Bugarska ovo radi "na svoju ruku", Karan kaže da to što radi bugarska služba u ovom trenutku sigurno nije samo vezano za nekakve spoljne obaveštajne interese već i za interese te zemlje.

"Bugarska uveliko radi za potrebe NATO pakta, i vidimo da su uključeni i u te političke igre, vezane i za rusku stranu", istakao je Karan.

On je podsetio da su oni odbili prelet aviona šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, ako se u njemu bude nalazila portparolka diplomatskog resora Marija Zaharova.

"Oni imaju svoja zaduženja ispred NATO pakta. Kad god su bili ispred bilo koje grupacije uvek su istraživali Srbiju, pogotovo istočnu, u obaveštajnom smislu", naglasio je.

Ističe da se još ne znaju detalje te akcije, ali da uvek postoje nekakvi interesi.

"Što se tiče Bugarske oni su uvek imali teritorijalnih pretenzija", zaključio je.

image