Srbija i Balkan

Džomić: Istina je pobedila na litijama u Crnoj Gori, pravda je spora ali dostižna

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve je naveo da SPC nijedan suštinski važan pravni postupak pred sudovima u Crnoj Gori nije izgubila
Džomić: Istina je pobedila na litijama u Crnoj Gori, pravda je spora ali dostižna© Митрополија црногорско-приморска

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić poručio je da je anticrkveni i antisrpski režim u Crnoj Gori imao nameru da uvek i iznova pomera granice na štetu Srpske pravoslavne crkve, i poručio da je pravda spora, ali dostižna, prenosi "Svetigora".

"Mogu slobodno da kažem da se sva nepravda novijeg datuma prema našoj Crkvi sabrala u odredbama diskriminatornog i anticivilizacijskog Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica koji je, silom na sramotu, usvojen 29. decembra 2019. godine. A ta spora, ali dostižna pravda kao odgovor na projavljenu nepravdu se sabrala u svecrkvenom svedočenju na litijama i pobedi istine prilikom izmena i dopuna tog Zakona protiv Srpske Pravoslavne Crkve koje su usvojene 29. decembra 2020. godine uz veliki doprinos tadašnjeg ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića i njegovih saradnika, ispričao je Džomić u intervjuu za "Pravoslavni misionar".

Džomić je istakao da su u Crnoj Gori pravoslavna vera i srpski identitet napadnuti 1941. godine, i to ne samo od okupatora nego i od "zla domaćeg", i dodao da su najteže i najbolnije rane od bratske ruke, a da je Crna Gora "sa tim poražavajućim ranama zakoračila i u 21. vek". 

"Nas nekoliko sveštenika je od ideološki ostrašćenih pripadnika bivšeg režima u Crnoj Gori bilo proglašeno za bezbednosno interesantna lica koja ugrožavaju nacionalnu bezbednost Crne Gore. Radujem se što smo u dugotrajnim postupcima pred sudom dokazali da su u pitanju neistine, ali i zloupotrebe", rekao je Džomić.

On je naveo i podatak da je Upravni sud Crne Gore samo u njegovom predmetu sedam puta presudio u njegovu korist, a protiv Ministarstva unutrašnjih poslova koje je uporno donosilo nezakonita rešenja.

"'Crnogorski model' se ovih dana, na žalost, primenjuje na Kosovu i Metohiji gotovo na isti način", ocenio je Džomić.

image