Srbija i Balkan

Zagreb: Obustavljen stečaj nad eparhijom zagrebačko-ljubljanskom SPC

Predlog za stečaj podnela je Finansijska agencija (Fina), a u sudskoj dokumentaciji nije naveden iznos dugovanja
Zagreb: Obustavljen stečaj nad eparhijom zagrebačko-ljubljanskom SPCGetty © Roman Pilipey

Trgovački sud u Zagrebu obustavio je slučaj o imovini eparhije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve i otkazao ročište zakazano za 19. decembar na kojem se trebalo da bude odlučeno o predlogu za otvaranje stečaja.

Predlog za stečaj podnela je Finansijska agencija (Fina), a u sudskoj dokumentaciji nije naveden iznos dugovanja.

Iz najnovije potvrde Fine o blokadi računa i novčanih sredstava dužnika od 5. decembra proizlazi da dužnik više nema evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje, prenosi hrvatski "Jutarnji list".

Obustava stečaja usledila je nakon što je za 19. decembar bilo zakazano ročište pre kojeg je i sud naredio mitropolitu Kirilu Bojoviću da dostavi spisak imovine i obaveza eparhije.

Iz SPC je saopšteno da se od Mitropolije traži da izmiri dug od 100.000 evra kao nadoknada za sudske troškove pričinjene tokom sudske parnice koju je pokrenula zbog rušenja rezidencija mitropolita zagrebačkih, sa muzejskom postavkom i bibliotekom 11. aprila 1992. godine.

U saopštenju je navedeno da je SPC parnicu izgubila, ali da će Crkva, mada je presuda nepravična, taj iznos platiti.

U obrazloženju se navodilo i da je 4. oktobra bio obustavljen skraćeni stečajni postupak koji je bio pokrenut zahtevom Fine te je bilo odlučeno da će se postupak nastaviti primenom opših odredbi Stečajnog zakona.

Crkva je, kako je istaknuto u saopštenju, u međuvremenu, kao dobar domaćin, svojim sredstvima do najmanjeg detalja obnovila palatu, koja je i danas reprezentativni ukras Zagreba.

Mitropolija je do 1991. godine imala sedište u Deželićevoj ulici 4 u Zagrebu, koje je minirano i zgrada je srušena.

Crkva je u sudskom sporu navela da se radilo o terorističkom aktu, ali to sud nije prihvatio i dosuđeno je plaćanje sudskih troškova. Tako je Mitropolija ostala i bez zgrade i sa dugom, koji se verovatno tokom vremena povećavao zbog kamata.

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska upisana je u Registar verskih zajednica 16. novembra 2004. godine, sa sedištem u Zagrebu, u Ilici 7/2.

image