Srbija i Balkan

Patriotske igre: Da li je Kurtiju avgust 2024. savršen termin za vanredne parlamentarne izbore?

U avgustu dijaspora stiže na KiM na godišnje odmore da Kurtiju stavi pečat na "uspehe" na Severu, a Kurti će svakako pre raspisati vanredne izbore nego prihvatiti ZSO
Patriotske igre: Da li je Kurtiju avgust 2024. savršen termin za vanredne parlamentarne izbore?www.globallookpress.com © Yoshio Tsunoda/AFLO

Portal "Albanijan post" preneo je u tekstu, čiji je autor Baton Hadžiju, kako predsednik vlade takozvanog Kosova Aljbin Kurti želi da vanredne parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji održi najverovatnije u avgustu 2024. godine.

Analizirajući trenutni Kurtijev položaj i njegove namere, portal poseban akcenat stavlja na kosovsko- albansku dijasporu koja će u avgustu svakako biti na KiM, na godišnjim odmorima, a zatim i na američke predsedničke izbore krajem 2024. godine i zaključuje da "Kurtijeva vlada, izražavajući želju da konsoliduje vlast pre ovog međunarodnog događaja, pažljivo tempira kosovsku politiku u skladu sa globalnom dinamikom".

"Albanijan post" dalje konstatuje da Kurtijev "otpor evropskom predlogu, uprkos njegovom potencijalu za mir i normalizaciju, oslikava portret lidera koji se bori sa nacionalističkim impulsima i složenim međunarodnim odnosima".

"Takav stav rizikuje da omete napredak Kosova kao međunarodno priznate države i ide na ruku onima koji možda nameravaju da iskoriste ove slabosti. Takođe, Kurtijev stil rukovođenja, obeležen autokratskim i populističkim tendencijama, izazvao je zabrinutost", navodi portal i zaključuje da "Kurtijeva politička igra nije nova, ni bez presedana u političkom blatu Zapadnog Balkana".

Komentarišući navode "Albanijan posta", predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša konstatuje da su "vanredni izbori za Kurtija način da opstane na vlasti".

"On se upravo izbegavanjem formiranja Zajednice srpskih opština trenutno održava na vlasti. Videli ste uputstvo vlasti u Prištini oko postupka smene albanskih gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova i Metohije, videli ste kako su postavljeni termini, šta je sve potrebno uraditi, u međuvremenu je bilo i tumačenje RIK Kosova da se ta incijativa mora poštovati. Ako bi se sve to ispoštovalo i ako bi potpisi 20 odsto birača u pojedinim od četiri opštine bili predati u narednih mesec dana, to podrazumeva da bi izbori na severu mogli biti održani aprila ili maja meseca 2024. Verujem da će Amerikanci i Evropska unija izvršiti pritisak na Kurtija i njegovu vladu da se ZSO mora formirati nakon sprovedenih lokalnih izbora na severu KiM što je prethodno pitanje da se oformi ZSO", kaže Beriša za RT Balkan.

Beriša pored ovog podseća i da je Kurti "došao na vlast sa obećanjem da nikada neće formirati ZSO" i predviđa da će u situaciji ako bude pritisnut od strane Amerikanca i EU da u skladu sa Ohridskim sporazumom formira tu zajednicu, vanredni izbori biti u tom trenutku jedini izlaz za njega.

"Kada su Kurtijevi stručnjaci izučili šta se kada je reč o ZSO predviđa Ohridskim sporazumom došli su do zaključka da je tu u pitanju neki, uslovno rečeno treći nivo vlasti, međuorgan između vlade i opština, a to Kurti nikako neće prihvatiti, pa je jedini izlaz za njega da ide na nove, vanredne izbore. Znači, u onom trenutku kada se suoči sa ozbiljnim pritiskom Amerike i EU po pitanju ZSO, kada više ne bude imao ni jedan jedini izlaz, on će dati ostavku i dovesti do novih izbora", kaže Beriša.

Naš dodaje da Kurti u ovom trenutku nema nekih drugih naročitih razloga za vanredne izbore. Navodi da, kako je "ekonomija je u katastrofalnom stanju", i kako nema načina da se to stanje skoro popravi, "Kurtiju jedini izlaz konfrontacija sa Srbijom i nacrtana meta na čelu predsednika Srbije".

"Situacija na severu KiM Kurtiju će biti izborni slogan. On smatra da je time što nije formirao ZSO i drugim potezima koje je u međuvremenu povukao, stavio sever Kosova pod svoju kontrolu. I to će mu, uz podršku dijaspore, patriotsku mantru da je uspeo da zavlada tim prostorom, biti glavni izborni argumenti. Drugo, leto je, stiže dijaspora, a njemu bez dijaspore nema spasa. Vidite šta radi u Severnoj Makedoniji, njegova partija će zvanično učestovati na izborima u toj državi i to pokazuje njegovu staru boljku da on sebe smatra ocem nacije i borcem za albanska prava", kaže Beriša.

Što se uticaja eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora na dijalog Beograda i Prištine tiče, predsednik Matice Albanaca u Srbiji smatra da će oni biti dodatni argument i prilika Kurtiju da ne ispuni ništa od onog što je dogovoreno u dijalogu Beograd – Priština, odnosno da ispunjavanje dogovora odloži do daljnjeg.

"Kurti će u saradnji sa nekoliko zemalja, pre svega sa zemljama Kvinte, do eventualnih lokalnih izbora pokušati da Sever u potpunosti stavi pod kontrolu. Drugi korak je razbijanje jedinstva srpske zajednice jer je to jedinstvo već načeto. Kod poslednjeg glasanja to se i pokazalo jer je Srpska lista uzela samo 70 odsto glasova što je iznenađenje, to je nekad bilo nepojmljivo. Nastaviće sa oprobanim metodama, biće novih hapšenja, maltretiranja, stvaranja atmosfere u kojoj za Srbe na Severu KiM nema života", kaže Beriša.

image