Srbija i Balkan

Pukla veza Dragana Šormaza i Zorane Mihajlović: "Kratka epizoda, bez značaja za moj život"

Dok iz mnogih stranaka koje su zabeležile loš izborni rezultat stižu vesti o podnošenju ostavki, pomalo s neba pa u rebra, stiglo je saopštenje o smeni u pokretu Zorane Mihajlović
Pukla veza Dragana Šormaza i Zorane Mihajlović: "Kratka epizoda, bez značaja za moj život"© Milos Tesic/ATAImages

Šormaz ima ogromno političko iskustvo i jasne stavove, rekla je Zorana Mihajlović kad je u septembru formirala Pokret Uvek za Srbiju i za najbližeg saradnika izabrala nekadašnjeg poslanika Srpske napredne stranke Dragana Šormaza.

Tri meseca kasnije isti čovek kojeg je predsednica pokreta hvalila, izbačen je iz stranke.

Pokret je osnovan samo dva dana nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da nas u decembru očekuju vanredni izbori.

Okupio je nekadašnje Vučićeve saradnike, od bivše ministarke Mihajlović, poslanika Šormaza, ali i savetnice Tomislava Nikolića dok je bio predsednik Srbije Stanislave Pak.

Očekivalo se da će pokret, čiji su članovi u javnosti prepoznati po stavovima protiv vlasti i zagovaranju ideje da Srbija okrene leđa Rusiji i uskoči u pakleni zagrljaj NATO-a, izaći na vanredne izbore.

Međutim, izbori su održani, ali bez učešća novog pokreta.

Dok ovih dana iz mnogih stranaka koje su zabeležile loš izborni rezultat stižu vesti o podnošenju ostavki, pomalo s neba pa u rebra, stiglo je saopštenje o smeni u pokretu Zorane Mihajlović.

"Pokret Uvek za Srbiju obaveštava javnost da od danas, predsednik Skupštine Dragan Šormaz nije više deo našeg tima", navodi se u saopštenju.

Poručuje se da se "samo predanim i posvećenim timskim radom gde nema mesta pojedinačnim sujetama može smeniti ovaj autokratski režim".

"Oni koji ne dele naša uverenja, a to je da Srbija mora biti na prvom mestu ne mogu biti deo našeg tima. Pokret je bio i biće otvoren za sve demokratski orijentisane pojedince i organizacije i na taj način možemo da postignemo ono što svi građani i građanke Srbije zaslužuju - slobodno i demokratsko društvo", navodi se.

Saopštenje se završava porukom da se pokret Šormazu zahvaljuje na saradnji uz želju za uspeh u daljem radu.

Da je stvar otišla predaleko, jasno je i na zvaničnom sajtu pokreta.

Ime Šormaza, koje je bilo tik ispod predsednice Zorane Mihajlović, izbrisano je sa sajta, a na stranici na kojoj je bila njegova biografija stoji obaveštenje: stranica nije pronađena.

RT Balkan je pokušao da dođe do izjave Šormaza o tome šta se dogodilo i objašnjenja zašto je, po treći put ostao bez partijske karte.

"Kratka epizoda, bez značaja za moj život, tako da nemam komentar", odgovorio je Šormaz za RT Balkan.

Pokušali smo da dođemo do pojašnjenja i od predsednice pokreta, ali je Mihajlović odgovorila kratko: "Piše u saopštenju, za pokret je ta priča završena".

Ono što je jasno jeste da je Šormaz opet izbačen iz stranke i to po treći put.

Političku karijeru Šormaz je započeo u Demokratskoj stranci Srbije. Iz nje je izbačen u maju 2010. godine nakon što je javno kritikovao rukovodstvo, a pre svega Vojislava Koštunicu.

Iz DSS-a su tada rekli da je po sredi Šormazovo nezadovoljstvo jer na skupštini stranke nije dobio nijednu bitnu stranačku funkciju.

"Onaj kome je stranačka ideologija prihvatljivija i prihvatljiva jedino ukoliko je povezana sa stranačkom funkcijom, ne treba i ne može da bude član DSS-a. Ovim DSS stavlja tačku na ovu stranačku epizodu", poručio je tadašnji portparol DSS-a, a današnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Šormaz je pak pokušao da nadmudri stranačke kolege i povukao svoju blanko ostavku na mesto poslanika Skupštine Srbije. Tom prilikom ucenio je DSS rečima da je spreman da ponudi svoju ostavku, ali samo jednoj osobi - Vojislavu Koštunici.

"Evo odmah potpisujem ostavku, ali neka kaže on (Koštunica) danas na Predsedništvu da će on da bude poslanik", rekao je tada Šormaz.

Iako je tvrdio da ne prelazi u drugu stranku, samo sedam meseci kasnije Šormaz je prešao u Srpsku naprednu stranku i to kao član Glavnog odbora.

Opet je postao poslanik i to u više izbornih krugova, 2012. i 2016. i 2020. nakon kojih je bio šef stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

U više navrata je imao izjave protivne stranačkim odlukama, jedna od njih bila je kritika SNS-a zbog koalicije sa Socijalističkom partijom Srbije.

U julu 2021. istakao je da Vojska Srbije ne bi trebalo da izvodi vojne vežbe ni sa Rusijom, ni sa Kinom, dodajući da je "cilj Rusije da Srbija ne postane deo EU i NATO-a".

Posebno nezadovoljan bio je što se njegovo ime našlo nisko na izbornoj listi SNS-a. Krivca za to video je u stranačkim kolegama, koalicionim partnerima, ali i Rusima.

Smatrao je da mu je mesto u izvršnoj vlasti, a ne u Skupštini.

"Vreme je da budem angažovan u izvršnoj vlasti. Moj odnos sa američkim ambasadorima, zvaničnicima, kongresmenima, senatorima je već deceniju na veoma visokom nivou, a kakav je njihov odnos prema meni vidite i sami, samo to nije na meni da komentarišem", rekao je Šormaz.

Situacija je kulminirala u aprilu 2023. kada je rekao da će se kandidovati za predsednika SNS-a ukoliko se Vučić povuče sa najviše stranačke funkcije.

Umesto toga, izbačen je i SNS-a u maju 2023.

"Čekao sam da oni mene izbace, kao što su me izbacili iz DSS jer sam imao kritike na račun rukovodstva. Vučić je lukaviji, neće od mene da napravi žrtvu, ali svakako ćemo se razići", rekao je Šormaz.

Nekoliko meseci pridružuje se Zorani Mihajlović, da bi vrlo brzo i taj politički angažman bio gotov. Nažalost, ostaćemo uskraćeni za objašnjenje da li su i ovoga puta za njegovo izbacivanje iz stranke krivi Rusi, ili ipak on sam.

Ali ko zna, možda je u pitanju sudbina, jer u svojoj karijeri, Šormaz ne samo što je gubio političke funkcije, nego je u jednom trenutku čak smenjen i sa pozicije predsednika Lovačkog saveza Srbije.

image