Srbija i Balkan

Zorana Mihajlović: Svaki dan odlaganja sankcija Rusiji nanosi štetu Srbiji

I dalje smatram da su sankcije morale da budu izraz našeg usaglašavanja sa spoljnom politikom EU, poručila nekadašnja potpredsednica Vlade Srbije
Zorana Mihajlović: Svaki dan odlaganja sankcija Rusiji nanosi štetu Srbiji© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs

Bivša ministarka i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović poručila je da će ostati u političkom životu Srbije posle istupanja iz Srpske napredne stranke.

Ona je u intervjuu za portal "Nova" istakla da još uvek nije odlučila da li će formirati pokret ili stranku, ali je naglasila da će imati svoju organizaciju čiji kurs će biti proevropski.

"Moj politički život nije počeo sa SNS i ne može da se završi sa tom strankom. On je počeo još dok sam bila studentkinja, kad sam protestovala protiv Miloševića i borila se za neku bolju Srbiju. Duboko verujem da ne treba da stojim sa strane i da samo gledam šta se dešava. Duboko verujem da moram da se borim za Srbiju u Evropi", rekla je Mihajlović i dodala da ne isključuje saradnju sa naprednjacima, iako su postali, kako kaže, "okrenutiji desnoj strani" i "radikalski".

Mihajlović je kao opciju isključila prelazak u bilo koju postojeću političku organizaciju, stranku ili pokret. 

"Da budemo potpuno iskreni, ne očekujem podršku ni od pozicije ni od opozicije", dodala je bivša ministarka rudarstva i energetike.

Zašto sam napustila SNS?

Ona je objasnila da je rešila da posle 13 godina napusti Srpsku naprednu stranku zbog preobražaja te partije.

"Ja sam u SNS ušla 2010, dve godine pre nego što je stranka ušla u vlast. Dakle, priča da sam vezana za fotelju baš i ne pije vodu. Ušla sam u tu stranku zato što sam zaista želela da promenim neke stvari", izjavila je Mihajlovićeva dodajući da joj članstvo nije bilo potrebno zbog nekih privilegija, budući da je imala diplomu Univerziteta u Beogradu, kao i stan.

Nekadašnja visoka funkcionerka SNS-a primetila je da je ta stranka po osnivanju bila na proevropskom putu, da su svi želeli da država bude deo Evropske unije, a da je danas taj put gotovo zaustavljen.

"Čini mi se da ima mnogo više radikalnih poteza, a ne proevropskih", precizirala je Mihajlovićeva.

Na primedbu novinara da se vladajuća stranka dugo menjala, te da je i ona vrlo dugo bila u vladajućoj strukturi, bivša ministarka je rekla da je trpela ozbiljne napade od 2014. od partijskih kolega zato što je verovala da može da napravi rezultate.

"Moje razmišljanje je bilo sledeće: Radiću i dokle god mogu da napravim rezultat, ja ću tu biti, kad više ne budem mogla, ja ću se odatle skloniti. U poslednjim godinama mog mandata apsolutno ništa nisam mogla da uradim u Ministarstvu rudarstva i energetike", rekla je ona i konstatovala da nijedan njen predlog nije mogao da prođe, kao i da više nije mogla da postigne rezultate, a ona je "čovek koji pravi rezultate".

O Rusiji

Povodom njenog stava da Srbija treba da uvede sankcija Rusiji, koji je jedina u prethodnom sazivu Vlade otvoreno promovisala, kaže da se njeno mišljenje nije promenilo.

"Jedno je naša ljubav i odnos prema ruskom narodu. Druga stvar je Putinov režim. To je režim koji je pokrenuo jedan osvajački rat protiv jedne nezavisne države – Ukrajine... I tada i sada smatram da su sankcije trebale da budu izraz našeg usaglašavanja sa spoljnom politikom EU, ali i jasan znak da mi ne podržavamo to što se dešava na teritoriji Ukrajine", zaključila je ona u intervjuu.

Mislim da svaki dan odlaganja pravi određenu štetu našoj državi, podvukla je Mihajlović u intervjuu.

image