Srbija i Balkan

Zorana Mihajlović: Ostajem u politici

Dosadašnja ministarka energetike i rudarstva izjavila je da tokom mandata nije pristajala da bude pijun i da je to možda razlog zbog kojeg više nije deo izvršne vlasti
Zorana Mihajlović: Ostajem u politici© FOTO TANJUG/ ZORAN PETROVIC

Odlazeća ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je tokom današnje, poslednje konferencije za novinare da se juče sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dogovorila da ne bude u novom sazivu vlade. Zahvaljujući mu na dosadašnjoj saradnji, ocenila je da je svesna da su je njene izjave koštale i ponovila da ostaje pri stavu da Srbija treba da bude na zapadu Evrope.

"Vučić je čovek sa kojim sam juče sedela i dogovarala da ne budem ministarka u novoj vladi. Mi smo imali razgovor u četiri oka, a to je nešto što ne mogu da prenosim, niti želim. Predsedniku neće biti lako, ali mislim da će imati jednu glavobolju manje. Više neće imati taj jedan jedini drugačiji ton iz vlade koji je do sada imao", rekla je Mihajlovićeva tokom obraćanja.

Istakla je da nema za čim da žali, da iza njenog desetogodišnjeg rada u vladi stoje rezultati na koje je ponosna, kao i da će ostati u politici.

"Možda su me moje izjave koštale, ali to sam ja. Želim da radim za svoju državu, ostajem u politici, i smatram da Srbiji jeste mesto u Evropi i u Evropskoj uniji. Uvek ću se boriti da Srbija u ovim novim globalnim i svetskim podelama, Srbija bude na zapadu Evrope, a ne na istoku", zaključila je ministarka koja je u protekloj deceniji pored energetike rukovodila ministarstvom za razvoj i životnu sredinu kao i ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nisam pristajala da budem pijun

Svojoj naslednici poželela je uspeh u radu i otkrila na šta nije pristajala tokom svojih mandata.

"Novoj ministarki rudarstva i energetike želim sve najbolje, ali mislim da joj neće biti lako. Meni nije bilo lako. Nisam pristajala da budem pijun i možda je to razlog zbog kojeg smo danas ovde", primetila je Zorana Mihajlović, ne objasnivši čiji pijun nije želela da bude.

Izjave Zorane Mihajlović u proteklom periodu izazivale su brojna oprečna mišljenja, budući da je isticala da treba razmisliti o uvođenju sankcija Rusiji, a specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini nazvala "borbom protiv demokratije i vrednosti".

Kandidat za ministra odbrane i potpredsednika nove vlade Miloš Vučević istakao je da odlazak Zorane Mihajlović sa mesta ministra ne tumači kao kaznu. On je istakao da smatra da je dobro povremeno promeniti tim i dati šansu i drugim ljudima.

image