Srbija i Balkan

Mihajlović: Svaki gasovod je dobrodošao

Ministarka energetike podržava izgradnju novog gasnog čvorišta za ruski gas u Turskoj čiji će krak ići do Srbije
Mihajlović: Svaki gasovod je dobrodošao© FOTO TANJUG/ZORANA MIHAJLOVIC

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, povodom najave da će se u Turskoj graditi međunarodno gasno čvorište čiji će jedan krak ići do Srbije preko nekadašnje Trakije, koja je obuhvatala prostor na sadašnjoj tromeđi Grčke, Bugarske i Turske. Mihajlovićeva je poručila da je dobrodošao svaki gasovod i dotok gasa ka Srbiji.

"Svaki gasovod je dobrodošao. Svaki dotok gasa ka našem delu Evrope je dobrodošao. Mi dobijamo gas iz dva pravca, pre svega dobijamo ruski gas. Imaćemo od sledeće godine Niš - Dimitrovgrad, vezivaćemo se i za neke druge države, pa ćemo možda koristiti neki tečni prirodni gas (LNG) iz Albanije, Hrvatske, ali i svaki drugi koji bude došao za ovaj deo Evrope je od ogromnog značaja", rekla je Mihajlovićeva.

Naučnici sa turskog univerziteta razvili su projekat za transport do 75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji predviđa izgradnju gasovoda za distribuiranje prirodnog gasa u Evropu preko nekadašnje Trakije sa tri kraka: severnim, južnim i centralnim koji bi išao i do Srbije, objavili su turski mediji.

Šef Katedre za geofizičko inženjerstvo Nafiza Madena je rekao da je planirano da severni krak ide u Rumuniju, Sloveniju, Mađarsku i potom u Nemačku, južni u Italiju, a srednji u Srbiju i druge zemlje preko Bugarske, Albanije, Severne Makedonije i drugih.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan naložio je ministarstvu energetike da započne izgradnju gasnog čvorišta u Turskoj nakon razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, prenosi Rojters.

Putin je na sastanku sa Erdoganom rekao da je Turska najpouzdanija ruta za isporuke gasa Evropskoj uniji i predložio je izgradnju gasnog čvorišta u toj zemlji.

Putin je prethodno nagovestio da bi Rusija mogla da napravi veliko gasno čvorište u Turskoj preusmeravanjem isporuka koje su namenjene gasovodima Severni tok ispod Baltičkog mora, koji su oštećeni u eksplozijama prošlog meseca.

image
VV inauguration
banner