Srbija i Balkan

Antisrpski voleji Ališe Kerns za Kamerona: Nastavak prljave misije

Srbiji je strana svaka proksi politika, nema istoriju takvog ponašanja i nikada i nigde ne širi ni kolonijalizam ni neokolonijalizam, kaže Živadin Jovanović komentarišući izjavu britanskog šefa diplomatije da je Srbija "proksi" Rusije
Antisrpski voleji Ališe Kerns za Kamerona: Nastavak prljave misije© Tanjug/Valdrin Xhemaj/Pool via AP

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron nastavio je svoju misiju propagiranja antisrpskih stavova i dok je pred Odborom za spoljne poslove britanskog parlamenta sumirao svoju nedavnu posetu lažnoj državi Kosovo, rekavši da je Srbija saveznik Moskve, "proksi Rusije", da treba iskazati nezadovoljstvo ponašanjem vlade naše zemlje posle događaja u Banjskoj u kojoj su poginuli albanski policajac i trojica Srba.

Voleje mu je nabacivala predsednica Odbora Ališa Kerns, naš stari znanac, koja je kroz formalno propitivanje o tome kako mu je bilo u Prištini, gde je obećao da će pomoći da do novih priznavanja dođe, zapravo davala i odgovore da je Srbija krivac za sve i da to jasno treba reći.

"Sukob u Banjskoj 24. septembra mogao je dovesti do veoma opasne situacije. Ako pogledate količinu oružja koje je doneto na Kosovo i broj ljudi, da ova grupa nije zaustavljena delovanjem Kosovske policije, došlo bi do serije napada na stanice policije, a na ulicama bi bile barikade", kazao je Kameron.

Ali, dao nam je šansu. Naravno, pod uslovom da počnemo da igramo kako kaže London.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović istakao je za "Novosti" da je Kameron demonstrirao britansku podršku separatizmu protiv Srbije.

"Kao da je hteo da zaboravi i realnost i istoriju. Formalno, na rečima teži miru i razvoju, a u ponašanju podržava separatizam i tvorevine agresije NATO. To je jedna demonstracija antisrpske politike i neophodno je da Beograd izvuče odgovarajuće zaključke iz takve britanske pozicije", rekao je nekadašnji ministar.

Jovanović je naveo i da u Beogradu i Srbiji nema nikakvog "proksi Rusije".

"Srbiji je strana svaka proksi politika, nema istoriju proksi ponašanja i nikada i nigde ne širi ni kolonijalizam ni neokolonijalizam, nije poznata po ekspanzionističkoj i blokovskoj politici. Srbija je stabilna, nezavisna i slobodna i ne trebaju joj proksi podrške ili bilo kakve zatvorene politike i zatvorena ponašanja", dodao je on.

image