Srbija i Balkan

Vučić: Dodatna ulaganja za decu obolelu od retkih bolesti

Država će izdati vaučere za rehabilitaciju u banjama, planinama i na moru
Vučić: Dodatna ulaganja za decu obolelu od retkih bolesti© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je, tokom prijema predstavnika udruženja, roditelja i dece obolele od retkih bolesti u Predsedništvu, da će za njih država obezbediti dodatnu finansijsku pomoć, pored predviđenih 7,2 milijarde dinara u 2024. godini.

"Mi smo sa 130 miliona dinara došli do ulaganja od 7,2 milijarde dinara u 2024. godini, i taj iznos će biti više. U dogovoru sa predsednicom vlade, ministrom finansija, ministrom zdravlja, ovde prisutnima ministrima Kisić i Selakovićem dogovorili smo to da odmah idemo na izdavanje vaučera za apoteke za kupovinu lekova i suplemenata, to je negde 35.000 dinara po osobi za ovu godinu, ukupno 100 miliona dinara", rekao je Vučić.

Kako je naglasio, država će, takođe, izdati vaučere za rehabilitaciju u banjama, planinama i na moru, preko Crvenog krsta, u Baošićima.

"Predlog je za vrednost vaučera od 50.000 dinara za porodicu, finansijski efekat je 142,5 miliona dinara. I idemo sa jednokratnom novčanom pomoći od 25.000 dinara, efekat je finansijski 71,25 miliona, što znači negde oko 320 miliona dinara, nešto manje od tri miliona evra. To nije mali novac", istakao je predsednik Srbije.

On je dodao da će se država što je više moguće potruditi da pomogne i porodicama kada su u pitanju problemi koji ih mnogo više muče i ono što im je neuporedivo potrebnije, a posebno što se kvaliteta pomagala tiče.

"Nisam danas bio dovoljno spreman zajedno sa ljudima iz vlade da odgovorim na pitanje do koje mere i sa kojim finansijskim efektima, ali ono što smo se dogovorili to je da u narednih 20 dana pravimo radne sastanke, ne ovakve događaje na kojima ćemo da donesemo odluku i da po tom pitanju umnogome pomognemo i našoj deci i svim ljudima koji boluju od retke bolesti", kazao je predsednik Vučić.

On je naglasio da je veoma važno što će u Programu za Srbiju do 2027. godine posebna pažnja biti posvećena retkim bolestima i inovativnim lekovima, kako se ne bi desilo "da u regionu neki lek bude dostupan pacijentima, a da u Srbiji ne bude".

Kako je istakao, postoje neki lekovi za "decu leptire" koji se danas ili ispituju ili dobijaju u Francuskoj i Nemačkoj, kao i da će država gledati da budemo treći u Evropi po tom pitanju i da sa takvom vrstom podrške nastavi.

"Kad vidim kako i koliko rastu potrebe pojedinih sportskih klubova, lično ću se založiti i boriti da naša deca i naši bolesni dobiju mnogo više", rekao je Vučić.

On je zahvalio gostima što je imao priliku da razgovara sa njima i da zajedno sagledaju probleme i muke sa kojima se suočavaju.

"Hoću svim drugim ljudima u Srbiji da kažem da nisam video ljude sa toliko entuzijazma, toliko energije, toliko snage da se bore sa svakodnevnim problemima koliko sam danas video u ljudima koji su predstavljali različita udruženja. I lekare i one koji zavise od lekara i sve druge koji pomažu i svojoj i tuđoj deci, ali ne samo deci, već i studentima i odraslim ljudima koji zahtevaju svakodnevnu negu", poručio je Vučić.

Njegova supruga Tamara Vučić uručila je deci novogodišnje poklone, a mališani su darivali predsednika.

image