Srbija i Balkan

Sima Avramović: Kancelarija za vezu tzv. Kosova nema diplomatski status u Vatikanu

Slične kancelarije postoje i u drugim državama koje su odbile da priznaju nezavisnost tzv. Kosova, poput Grčke, Rumunije i Slovačke, ocenio je nekadašnji dekan Pravnog fakulteta
Sima Avramović: Kancelarija za vezu tzv. Kosova nema diplomatski status u Vatikanuwww.globallookpress.com © VATICAN MEDIA/Keystone Press Agency

Kancelarija za vezu tzv. Kosova pri Svetoj stolici, čije otvaranje je najavila predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, ne predstavlja nikakvo uspostavljanje bilo kakvog diplomatskog statusa, rekao je ambasador Srbije u Vatikanu Sima Avramović i dodao da je stav Vatikana o statusu tzv. Kosova ostao apsolutno nepromenjen.

Komentarišući izjavu Osmani o otvaranju "Specijalne misije" tzv. Kosova pri Svetoj stolici, Avramović je za Tanjug rekao da se zapravo otvara Kancelarija za vezu koja će se baviti tekućim pitanjima i da to nije ništa spektakularno, jer slične kancelarije postoje i u drugim državama koje su odbile da priznaju nezavisnost tzv. Kosova, poput Grčke, Rumunije i Slovačke.

"Mi smo imali veoma, veoma ozbiljne razgovore sa najvišim, zvaničnicima Vatikana. Sve nam je detaljno obrazloženo i izričito rečeno da ta Kancelarija nema diplomatski status, da lice koje će se nalaziti na čelu nje nije diplomata, da nema diplomatske privilegije niti diplomatski imunitet", rekao je Avramović.

Dodao je da stav Vatikana po pitanju jednostrano proglašene nazavisnosti tzv. Kosova ostaje nepromenjen, te da je to potvrđeno u brojnim razgovorima.

"Uvažili su koliki broj država u svetu ne priznaje tzv. Kosovo. Vatikan kao ozbiljna država tako i postupa. Što se tiče odnosa sa Vatikanom možemo biti sasvim mirni i produbljivati ih, to je najvažniji posao", rekao je on.

image