Srbija i Balkan

Zašto je "Glas Amerike" zabrinut zbog dolaska RT u BiH

RT je pod sankcijama Evropske unije od 2022. godine
Zašto je "Glas Amerike" zabrinut zbog dolaska RT u BiH© Muhammed Ibrahim Ali/Keystone Press Agency

Osim što je program ruske televizije RT na engleskom dostupan u Bosni i Hercegovini, prema nedavnoj najavi glavne urednice RT i medijske grupe "Rusija sevodnja" Margarite Simonjan, ta televizija na srpskom jeziku će se emitovati od sledeće godine i u Republici Srpskoj i celoj BiH.

Tačno mesec dana od te objave, američki mediji krenuli su u napad na našu redakciju. 

"Glas Amerike", koji RT optužuje za širenje ruske propagande i uticaja iz Kremlja, danas je objavio tekst u kome unapred i bez valjanog obrazloženja, takoreći, u vidu lažne vesti, konstatuje "da će dolazak "Raša tudej" u BiH dodatno zakomplikovati situaciju u toj zemlji".

Međutim, već u drugom pasusu, iz reči bivšeg ambasadora BiH u Rusiji Envera Halilovića, očitava se glavna bojazan SAD: "Dolazak medija koji finansira ruska vlada na teritoriju zemlje prema kojoj je negativno nastrojen, te je protiv NATO alijanse, može unazaditi odnose BiH s njenim međunarodnim partnerima".

Drugim rečima, baš njih briga za stanje u BiH, jer je očigledno da jedino vode računa o širenju NATO-a i interesima međunarodne zajednice.

Iz Delegacije EU u BiH naveli su da je BiH značajno unapredila usklađenost sa spoljnom politikom EU, ali da su restriktivne mere EU i dalje predmet političkog osporavanja, što je rezultiralo preprekama u njihovom sprovođenju, uključujući i emitovanje ruskih državnih medija.

RT je pod sankcijama Evropske unije od 2022. godine.

image