Srbija i Balkan

Begović: Pred nama je zlatno doba srpske nauke

Jelena Begović, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija kaže da je posvećenost nacionalnom razvoju kroz nauku i inovacije od ključne važnosti za konkurentnost i rast Srbije u globalnim okvirima
Begović: Pred nama je zlatno doba srpske nauke© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Mnogo se očekuje od budućeg multidisciplinarnog kompleksa - BIO 4 kampusa- čija je izgradnja počela, a s njom i odbrojavanje do iščekivane (r)evolucije u našoj nauci. Naša naučna zajednica nije velika, ali su njeni doprinosi značajni. Srpska nauka je na pragu zlatnog doba, kako u razgovoru za "Politiku" ocenjuje Jelena Begović, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Ona ističe da se stvara okruženje u kojem se cene i uvažavaju trud i ostvareni rezultati. Naglašava da je posvećenost nacionalnom razvoju kroz nauku i inovacije od ključne važnosti za konkurentnost i rast Srbije u globalnim okvirima.

Ona navodi da u Srbiji ima skoro 20.000 aktivnih naučnika, ali da naši naučnici i istraživači u svetu postižu vrhunske rezultate u različitim oblastima

"Promovišemo povratak dijaspore kroz inicijativu 'Tačka povratka', ali i kroz podsticaj našeg ministarstva da omogući kvalitetan i motivišući povratak i zapošljavanje naših povratnika na nekom od domaćih instituta. Postoje podaci koji ukazuju na pozitivan trend u povratku stručnjaka. Pratimo podatke iz različitih izvora, uključujući Republički zavod za statistiku i istraživanja iz inostranstva. Rezultati analize podataka prikupljenih u poslednjem popisu stanovništva pružiće dublji uvid u obim problema", kaže Begović.

Ona napominje da je u poslednjih deset godina situacija bolja i kada je u pitanju izdvajanje za nauku i da postoji uočljiv napredak. Dodaje da je, prema podacima RZS, 2013. godine apsolutni iznos ulaganja u nauku bio 15,4 milijardi dinara, 2022. bio 27,4 milijardi dinara, dok je predviđeni budžet ministarstva za 2024. godinu oko 30 milijardi dinara.

"Novi sistem plata i evaluacije predstavlja značajan korak napred u unapređenju statusa naših naučnih radnika. Problemi sa kategorizacijom, koji su trajali od 2011. godine napokon su rešeni. Novim sistemom ukinute su kategorije, što predstavlja značajan korak ka unapređenju materijalnog statusa naših naučnih radnika. Uvođenjem osnovnih zarada po zvanjima, povećanjem najnižih plata i obezbeđivanjem da plate ne budu nikome smanjene, stvaramo okruženje u kojem se cene i poštuju trud i postignuti rezultati i pravimo važan korak ka većoj pravednosti i finansijskoj stabilnosti za naučnike", kaže Jelena Begović.

Ministarka napominje da novi sistem promoviše finansijsku motivaciju za napredovanje u zvanjima, kao i nagrađivanje izvrsnosti, stimulišući istraživače da postižu više i da unapređuju svoje karijere.

image
VV inauguration
banner