Srbija i Balkan

Mladi, lepi i uspešni: Momir, Milo, Milica pa Danijel, ko je četvrti predsednik DPS-a

Rečima "nove, mlade snage - garant uspeha" dosadašnjem v. d. predsednika partije Danijelu Živkoviću izbor je među prvima čestitao Milo Đukanović koji je prethodno, 25 godina, bio predsednik partije
Mladi, lepi i uspešni: Momir, Milo, Milica pa Danijel, ko je četvrti predsednik DPS-a© DPS

Glasovima članstva Demokratske partije socijalista, za predsednika stranke sinoć je u Podgorici izabran Danijel Živković, dosadašnji vršilac dužnosti te funkcije. Za potpredsednike izabrani su Aleksandra Vuković Kuč, Abaz Dizdarević, Ivan Vuković i Jevto Eraković.

Kako je saopštio predsednik izborne komisije DPS-a Nikola Milović, pravo glasa imala su 23.344 člana partije, a glasalo je 16.835. Živković koji je bio jedini kandidat, dobio je 16.492 glasa, protiv je bilo 290.  

Najveći broj glasova, više od 80 posto, Živković je dobio putem glasanja preko aplikacije. Među kandidatima za potpredsednike Vuković Kuč dobila je 10.723 glasa, Dizdarević 6.016, Vuković 10.824 a Jefto Eraković 9.864.

Najveća opoziciona partija u Crnoj Gori dobila je tako četvrtog po redu predsednika u istoriji stranke dugoj 33 godine.

Na osnivačkom kongresu DPS-a, održanom 22. juna 1991. godine, za prvog predsednika stranke izabran je Momir Bulatović, dotadašnji predsednik Centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore i tadašnji predsednik Predsedništva Crne Gore. Stranka je, pošto je većina tadašnjih poslanika Skupštine Crne učestvovala u transformaciji SKCG u DPS, odmah postala vladajuća. U najuže rukovodstvo izabran je i Milo Đukanović, koji je juna 1991. bio na dužnosti predsednika Vlade Crne Gore.

Početkom sledeće, 1992. godine, na referendumu o državnom statusu Crne Gore zalaganjem DPS-a podržan je ostanak Crne Gore u zajedničkoj državi sa Srbijom pa je 27. aprila te godine osnovana Savezna Republika Jugoslavija. Na predsedničkim izborima krajem te godine, za predsednika Crne Gore izabran je kandidat DPS-a Momir Bulatović. Početkom 1994. za potpredsednika DPS postavljen je Milo Đukanović.

Veliki raskol u stranci desilo se 1997. godine. Na suprotstavljenim stranama su se našli Momir i Milo, a na predsedničkim izborima 1997, kada su oba krila imala svoje kandidate, jedno Mila a druga Momira, u drugom krugu izbora pobedio je Milo, iako je Momir u prvom krugu imao više glasova.

Za predsednika Đukanovićevog krila DPS-a izabrana je Milica Pejanović Đurišić, i ovo krilo uspelo je da se izbori da zadrži ime stranke, dok je Momirovo krilo osnovalo novu stranku - Socijalistička narodna partija Crne Gore. Već krajem 1998. za predsednika stranke izabran je Milo Đukanović. On će na tom mestu ostati dve i po decenije, sve do početka aprila 2023. kada je, tri dana pošto je u drugom krugu predsedničkih izbora izgubio od Jakova Milatovića, podneo ostavku na mesto predsednika DPS-a.

Đukanović se na taj potez odlučio samo dva i po meseca pred vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori koje je DPS takođe izgubio i ostao bez mogućnosti, drugi put posle izbora 2020, da formira parlamentarnu većinu i novu vladu Crne Gore.

Za v. d. predsednika DPS tada je izabran Danijel Živković kome je sada, glasovama članstva stranke potvrđeno mesto predsednika.

Dosadašnji, neprikosnoveni, dugogodišnji predsednik partije Milo Đukanović čestitao je Živkoviću izbor za predsednika DPS-a

"Partija je spremna da ponosno odbrani i afirmiše svoja istorijska dostignuća, takođe da objektivno sagleda svoje nedostatke i propuste. Uvjeren sam u ispravnost i perspektivu politike partije koja je bila i ostala okosnica državotvornog puta Crne Gore, kao i građanskog i evroatlantskog karaktera zemlje. Takva politika mora pobijediti. Nove, mlade snage garant su uspjeha. Srećno", napisao je Đukanović.

image