Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko: Moskva i Beograd trenutno imaju najbolje mogućnosti za saradnju (VIDEO)

Rusija i Srbija se suočavaju sa mnogim izazovima, s obzirom da se Beograd ne pridružuje sankcijama i antiruskom kursu, poručio je ruski ambasador

Principijelan stav srpskih vlasti u odbijanju antiruske politike omogućava da se odnosi između Moskve i Beograda grade uz bolje mogućnosti, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko nakon polaganja venca na grob ruskog diplomate Nikolaja Hartviga na Novom Groblju u Beogradu, povodom Dana diplomata Rusije.

"Suočavamo se sa mnogim izazovima, s obzirom na to da se Srbija nije pridružila sankcijama i antiruskom kursu. Trenutno imamo najbolje mogućnosti za saradnju i idemo dalje. Znamo da ćemo prevazići sve poteškoće", naglasio je Bocan-Harčenko.

Ambasador je iskoristio priliku da čestita svojim kolegama u Moskvi, u Ministarstvu spoljnih poslova, svima koji se bave spoljnom politikom na raznim mestima, u ambasadama i, naravno, svojim prijateljima i kolegama ovde u ambasadi u Srbiji. 

"Ovaj datum je veoma važan u istorijskom smislu i posebno je važan sada, jer je, kao i cela Rusija, naša diplomatska služba u veoma teškoj situaciji, suočena sa mnogim izazovima. Ali se nadamo i činimo sve da nađemo prava rešenja za realizaciju onih zadataka koje nam je predsednik dao", ukazao je Harčenko.

Događaju su prisustvovali i zaposleni u ruskoj ambasadi u Beogradu, u Ruskom centru za nauku i kulturu Ruski dom, predstavnici javnosti i novinari.

Nikolaj Henrikovič Hartvig - ruski poslanik u Beogradu

U vreme Sarajevskog atentata i Julske krize 1914. godine, ruski poslanik u Beogradu bio je Nikolaj Henrikovič Hartvig, osvedočeni prijatelj Srbije i omiljena ličnost u narodu. Srbi su ga prihvatili kao svog sunarodnika i oslovljavali kao "Nikola Hartvić".

Svojim diplomatskim radom skrenuo je pažnju zvanične Rusije na malu pravoslavnu zemlju na Balkanu, na koju je Rusija od tada počela računati mnogo ozbiljnije, nego ranije.

Kao direktor azijskog odeljenja, koje je, između ostalog, bilo zaduženo za izbor kandidata za ruske stipendije među balkanskim Slovena, formirao je ogroman krug "đaka", pristalica, poštovalaca i prijatelja u slovenskim zemljama. 

Postavljen za poslanika u Srbiji 1909. godine, Hartvig ​​je uživao veliku popularnost i ljubav u našoj zemlji i uzvratio joj je. Koliko je velika bila njegova ljubav prema našoj zemlji, govori i njegova želja da bude sahranjen u Srbiji.

Bio je prijatelj sa srpskim premijerom Nikolom Pašićem i imao ogroman uticaj na razvoj bratske države.

Spomenik na Hartvigovom grobu na beogradskom Novom groblju, podignut donacijama Srba i Rusa 1939. godine, izgrađen je u vidu kapele u ruskom stilu sa tri plave kupole. U centru nadgrobnog spomenika je mozaička ikona Sv. Nikolaja Čudotvorca, zaštitnika svih putnika. 

Skupština Beograda je 2017. godine donela odluku da se jedna od beogradskih ulica nazove po ruskom diplomati, stoga sećanje na Hartvigov doprinos odnosima Srbije i Rusije još živi.

image
VV inauguration
banner