Srbija i Balkan

Crna Gora: Pljevlja proslavljaju godišnjicu Prvog srpskog ustanka i Sretenjskog ustava

Svečana akademija će biti održana 14. februara u 19 sati u pljevaljskom Centru za kulturu, što je izazvalo nezadovoljstvo pojedinaca i pojedinih medija u Crnoj Gori
Crna Gora: Pljevlja proslavljaju godišnjicu Prvog srpskog ustanka i Sretenjskog ustavaGetty © Filip Filipovic

U Pljevljima se obeležava 220 godina Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava, a predsednik opštine Dario Vraneš potpisnik je pozivnice za proslavu u tom gradu.

Svečana akademija je planirana za sredu 14. februara, u pljevaljskom Centru za kulturu, što je izazvalo nezadovoljstvo pojedinaca i pojedinih medija u Crnoj Gori, koji pozivaju državni vrh Crne Gore na intervenciju.

"Državo, čekamo reakciju na ovaj direktni udar na Ustav i zakone. Jakove Milatoviću, Milojko Spajiću, Specijalno državno tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova, ako ovo dozvolite, neka nas nema ni jednoga", zavapio je bivši imam Samir Kadribašić na mreži Iks.

Podsetimo, nizom manifestacija u organizaciji "Srpskog nacionalnog savjeta" (SNS), Dan ustavnosti i Dan državnosti Republike Srbije se tradicionalno obeležava u Crnoj Gori.

Dan državnosti Srbije — Sretenje je državni praznik Srbije koji se proslavlja 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom Karađorđa, i takođe se proslavlja kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav.

image