Srbija i Balkan

Kad policijski sindikat čita školsku lektiru: Zašto je sporan "Dorotej"?

Policijski sindikat poslao je zahtev gimnazijama da se izjasne o tome da li su pročitali roman Dobrila Nenadića za koji navode da je neprikladan za đake i da li su obavestili roditelje o tome kakve im sadržaje uče deca - Iz Društva za srpski jezik pozivaju kolege da ne odgovaraju na ovaj zahtev
Kad policijski sindikat čita školsku lektiru: Zašto je sporan "Dorotej"?© Milos Tesic/ATAImages

Sindikat zaposlenih policije uputio je zahtev svim gimnazijama u Srbiji, kako su naveli, da se izjasne o tome kako se u programu školske lektire za prvi razred našla knjiga Dobrila Nenadića "Dorotej" i da li su obavestili roditelje svojih učenika o ovoj knjizi.

U zahtevu za pristup informaciji od javnog značaja, kako je naslovljen dokument objavljen na Fejsbuk stranici sindikata, gimnazijama su postavljena pitanja: da li su "stručna lica zadužena za obrazovni sadržaj dece pročitala navedenu knjigu" i ko je i kada naložio obrazovnim ustanovama uvođenje "Doroteja" u nastavu.

Ocenjujući da je sadržaj Nenadićevog romana neprikladan za školski uzrast, sindikat policije zatražio je od gimnazija da im odgovore na pitanja o tome da li su u vezi sa navedenom knjigom obavestili roditelje, da li su imali saglasnost roditelja da njihova deca uče ovakve sadržaje i da li se oni i njihovi zaposleni slažu da deca uče ovakve sadržaje.  

"Roditelji, vi ste sad na potezu, da li ćete zaštititi svoju decu ili ćete biti po strani, na vama je kao i mnoge druge stvari, kao što mnogi ćute oko vakcinacije i svoju decu sami vode da iste primaju. Mi smo tu da pomognemo, ali problem ne možemo rešiti ako neko ne želi da preuzme određene korake", napisali su na svojoj Fejsbuk stranici.

Oni su objavili i tri kratka odlomka iz romana kao ilustraciju razloga zbog kojeg su poslali zahtev školama.

Na ovoj društvenoj mreži povela se potom polemika u vezi s zahtevom policijskog sindikata koji se tiče školske lektire u kojoj su pojedini korisnici upitali zašto se policajci ne bave svojim poslom, već se mešaju u rad škola. Iz sindikata su im odgovorili da se temom bave kao roditelji, ujaci, stričevi... a da sadržaj romana vređa verska osećanja zbog opisa monaha, kao i da je na roman bilo i ranijih prigovora roditelja koji su upućivani školama. 

Povodom zahteva policijskog sindikata koji traži izjašnjenje o školskoj lektiri, oglasilo se i Društvo za srpski jezik i književnost i pozvalo svoje kolege u gimnazijama da ne odgovaraju na njega.

"Ako ostavimo po strani upitnu pismenost ovog Zahteva i potpuni besmisao pitanja koja se u njemu postavljaju, kao strukovno udruženje profesora srpskog jezika i književnosti moramo da reagujemo, jer su nam se javile kolege, predsednici stručnih veća, od kojih direktori traže da odgovore na ovaj Zahtev", navodi se u saopštenju.

Iz strukovnog udruženja dodaju da "direktori škola koji očekuju od naših kolega da odgovaraju na ovakve zahteve dodatno ponižavaju prosvetne radnike i sami rade na daljem urušavanju prosvetnog sistema".

Društvo je pozvalo kolege da ne odgovaraju na ovaj i slične zahteve bilo koje sindikalne organizacije, jer, kako su istakli, to nisu dužni.

"Ako Sindikat zaposlenih u policiji bude saznao koja je to institucija Republike Srbije nadležna da donese odluku da roman Dorotej uđe u školski program, onda će možda i dobiti odgovor na neka od svojih pitanja", zaključuje se u saopštenju Društva za srpski jezik i književnost.

Inače, pre mesec dana Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, ustanovi koja je nadležna za školske programe i udžbenike, stigao je dopis majke učenika prvog razreda jedne gimnazije, koja je pitala po kojim je kriterijumima "Dorotej" uvršten u lektiru.

Kako piše beogradski "Danas", ona je reagovala u ime grupe roditelja koji smatraju da knjiga nije prikladna za uzrast učenika prvog razreda zbog vulgarnog sadržaja na nivou "hardkor" pornografskih romana sa trafike.

Zavod je u svom odgovoru naveo da je "Dorotej" jedan je od najčitanijih romana u savremenoj srpskoj književnosti i višestruko nagrađivan.

"Reč je o romanu koji je ispripovedan tehnikom različitih uglova posmatranja u kojem 13 likova pripoveda priču o Doroteju, čoveku-vidaru koji diše s prirodom, živi za ljubav i pomaže nesrećnicima koji su ranjeni ili bolesni. Dorotej o sebi ne govori, priču o njemu saznajemo od drugih, a njihova 'svedočenja' su često lična, zlonamerna, ispunjena ličnom zlobom. Ovo jeste delo koje treba da bude izvor razmišljanja o mogućim posledicama koje 'tuđa' viđenja mogu da imaju na život pojedinca, ma kako čisto njegovo srce bilo", navodi se u odgovoru ZUOV-a.

Kako su istakli, lascivni delovi su "odraz ljubomorne i zamračene svesti pripovedača koji govore o sebi, a ne o glavnom junaku".

"Namera (i jedan od propisanih ishoda) je da se kod učenika razvije kritičko mišljenje, rasuđivanje, zaključivanje. Kako je jedan od glavnih pristupa poređenje različitih književnih epoha, roman 'Dorotej' izabran je stoga što je, iako mešanog žanra, označen i kao istorijski roman smešten u vreme vladavine kralja Milutina. Sličan postupak učenici će imati prilike da primene i u 'ukrštanju' delova iz Novog Zaveta i Pekićevog 'Vremena čuda'", piše u odgovoru Zavoda.

image