Srbija i Balkan

Mediji: I treća direktorka "Ribnikara" podnela ostavku

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže da je direktorka "Ribnikara" ostavku podnela iz zdravstvenih razloga
Mediji: I treća direktorka "Ribnikara" podnela ostavku© Milos Tesic/ATAImages

Olga Mitrović, v.d. direktorka beogradske Ogledne osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u kojoj se 3. maja dogodilo masovno ubistvo, više nije na toj funkciji, piše "Nova".

Prema saznanjima ovog portala, ona nije mogla da podnese pritisak s kojim se svakodnevno suočavala na tom radnom mestu i posle nešto više od dva meseca podnela je ostavku.

"Danas" javlja da je novi vršilac dužnosti direktora ove škole Ljubomir Pjevović, koji je, prema prečima izvora, radio kao nastavnik muzičkog u OŠ "Vojvoda Mišić" i "Vlada Obradović Kameni".

On se, navodi ovaj list, jutros pojavio u "Ribnikaru", pa je to bilo iznenađenje za kolektiv. Prema nezvaničnim izvorima, Pjevović je danas održao sastanak sa učiteljima, a uskoro će se sresti i sa nastavnicima ove škole.

Ministarka prosvete u tehničkom mandatu Slavica Đukić Dejanović za pomenuti portal je rekla da se Mitrovićeva povukla s direktorske pozicije iz "zdravstvenih razloga".

"Učiteljica Olga nije mogla da izdrži pritisak i bahatost pojedinih roditelja. Ona je dugo godina zaposlena u 'Ribnikaru'. Odličan je predavač i pedagog. Škola više nije kao što je bila, samim tim ni ta fotelja više nikad neće biti ista. Svako ko dođe na tu poziciju svesno ulazi u osinjak da se bori za opstanak", tvrdi jedan od roditelja.

Roditelj dodaje da Mitrovićeva nije mogla da se izbori u određenim situacijama u kojima je trebalo uspostaviti ravnotežu.

"Trebalo je pomiriti dve strane, i zadovoljne i nezadovoljne, a to je nemoguće. Nažalost, to se slomilo na njoj. Olga je pokušala dva meseca da radi svoj posao onako kako treba, ali su je ometali i sabotirali, tako da je ovo rezultat – škola je ostala bez 'glave'", kaže.

Ministarka: U pitanju su zdravstveni razlozi

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović potvrdila je informaciju da v.d. direktorka OŠ "Vladislav Ribnikar" Olga Mitrović više neće obavljati tu funkciju.

"Ona je podnela ostavku iz zdravstvenih razloga", navela je ministarka Đukić Dejanović.

Podsetimo, pre masovnog ubistva u "Ribnikaru" direktorka škole bila je Snežana Knežević, koja je u trenutku tragedije bila u petom mandatu.

Roditelji učenika odeljenja VII-2, u kojem se dogodio napad, 20. maja uputili su dopis Ministarstvu prosvete u kojem su tražili hitnu suspenziju direktorke, školskog psihologa i pedagoga.

Smenu Kneževićeve zatražila je Republička prosvetna inspekcija Srbije, nakon čega ju je Ministarstvo prosvete razrešilo funkcije.

Posle smene Snežane Knežević, na mesto v.d. direktorke škole stigla je učiteljica Anđela Petrović koja je radila u Osnovnoj školi "Danilo Kiš" na Voždovcu. 

Iako mandat vršioca dužnosti traje najduže šest meseci i u tom roku treba da bude izabran novi direktor škole, Petrovićeva je ipak odlučila da se povuče s ovog mesta pre isteka roka, samo tri meseca nakon što je stupila na funkciju.

image