Srbija i Balkan

Takmičenje specijalnih jedinica u Kuvajtu: Srpski specijalci osvojili peto, ruski drugo mesto

Tokom pet takmičarskih dana, ekipe su se nadmetale u sedam događaja prilagođenih realnim situacijama u kojima se mogu naći pripadnici specijalnih jedinica tokom protivterorističkih operacija
Takmičenje specijalnih jedinica u Kuvajtu: Srpski specijalci osvojili peto, ruski drugo mesto© Министарство одбране Републике Србије

Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije imali su zapaženo učešće na međunarodnom takmičenju specijalnih vojnih i policijskih jedinica koje je od 18. do 22. februara održano u Kuvajtu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Na takmičenju su učestvovali policijski antiteroristički timovi i taktičke jedinice za spasavanje talaca, te vojni timovi za specijalne operacije.

Tokom pet takmičarskih dana, ekipe su se nadmetale u sedam događaja prilagođenih realnim situacijama u kojima se mogu naći pripadnici specijalnih jedinica tokom protivterorističkih operacija, demonstrirajući pritom izuzetnu psihofizičku izdržljivost, timski rad i vrhunsku taktičku i vatrenu osposobljenost takmičara.

Ovo je bilo prvo učešće pripadnika Vojske Srbije na prestižnom takmičenju čiji je organizator policija Kuvajta, a naši specijalci zauzeli su peto mesto. Na takmičenju je učestvovala i specijalna jedinica Nacionalne garde Ruske Federacije - "Vitjaz", koja je osvojila impresivno drugo mesto, dok je prvo pripalo domaćinu. 

Osim sportskog nadmetanja i demonstracije osposobljenosti pripadnika specijalnih jedinica, takmičenje se organizuje i sa ciljem uspostavljanja i unapređenja saradnje elitnih policijskih i vojnih jedinica i razmene ideja i iskustava u borbi protiv terorizma i rešavanju talačkih situacija.

image