Srbija i Balkan

Kako je snimljena "porodična fotografija" na samitu u Tirani (VIDEO)

Devetočlani portret činile su osobe koje su usvojile deklaraciju, u kojoj je Rusija izuzetno oštro kritikovana
Kako je snimljena "porodična fotografija" na samitu u Tirani (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Armando Babani

Premijer Albanije Edi Rama je na Fejsbuku podelio snimak, zabeležen tokom samita "Ukrajina – Jugoistočna Evropa", održanog u Tirani, na kojem se učesnici istog nameštaju za ono što je nazvao "porodičnom fotografijom" i uz nju dodao dva srca u bojama ukrajinske zastave – plavo i žuto.

Ta srećna porodica pokazala je danas da je ujedinjena u "nepokolebljivoj podršci ukrajinskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu u okviru njenih međunarodno priznatih granica iz 1991. godine" i još – da je "posvećena pružanju podrške Ukrajini, koja joj je potrebna kako bi prevladala ruski agresorski rat onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne sveobuhvatan, pravedan i trajni mir".

Prvi je na crveni tepih izašao i zauzeo obeleženo mesto predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski (prvi sleva), potom mu se pridružio premijer Hrvatske Andrej Plenković, kojem je pripalo središnje mesto u gornjem redu, da bi onda pred novinare izašao i domaćin samita Edi Rama, kao i "specijalni gost", predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski – ozbiljnog izraza lica, u crnom džemperu, vojničkim pantalonama – u kostimu i roli koju tumači od početka ruske Specijalne vojne operacije.

Dok su im se pridruživali predsednik Crne Gore Jakov Milatović i predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, Rama i Plenković su ćaskali a potom je prisutnima albanski premijer nešto pokazivao rukom.

Stigli su potom i predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani, liderka Moldavije Maja Sandu, a zatim i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se ortački pozdravio s Milatovićem pre nego što je zauzeo pozu za fotografisanje.

Vučić je potom nešto objašnjavao Zelenskom, da bi razgovor nastavili i pošto je poziranje završeno i delegacija se vratila u zgradu.

Možda mu je objašnjavao zašto je na njegovu inicijativu iz deklaracije izbačen deo koji se tiče sankcija Rusiji i deo o navodnom ruskom malignom uticaju. Srbija je takođe tražila da se iz saopštenja izbaci konstrukcija "naše države" i "naše zemlje", budući da deo država potpisnica ne priznaje tzv. Kosovo.

Devetočlani porodični portret činile su osobe koje su usvojile deklaraciju, u kojoj je Rusija izuzetno oštro kritikovana jer zbog dejstava u Ukrajini ugrožava evropsku bezbednost i međunarodni mir. Ništa čudno pre svega za trojku u sredini "porodične fotografije" – prošlost je pokazala na kojoj su strani bile države čiji su oni predstavnici, ali vrlo neobično za Srbiju koja dosad nije bila na pogrešnoj strani istorije.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner