Srbija i Balkan

Predstavnici SNS-a obavestili Vučića da imaju većinu za sastav vlade

Predsednik SNS-a Miloš Vučević je posle sastanka rekao novinarima da će za desetak dana obavestiti predsednika i javnost o sastavu nove vlade
Predstavnici SNS-a obavestili Vučića da imaju većinu za sastav vlade© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predstavnici liste "Srbija ne sme da stane" obavestili su predsednika Srbije Aleksandra Vučića da imaju većinu za sastav nove vlade, izjavio je predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević. 

On je to izjavio nakon sastanka u Predsedništvu na Andrićevom vencu gde su nastavljene konsultacije o mandataru za sastav nove vlade. Vučević je posle sastanka rekao novinarima da će za desetak dana obavestiti predsednika i javnost o sastavu nove vlade.

Nosilac liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" Ivica Dačić izjavio je da je ta lista spremna za nastavak saradnje sa Srpskom naprednom strankom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i da će u narednim nedeljama uslediti konstituisanje svih državnih organa. Dačić je na konsultacije o sastavu nove vlade stigao u prepodnevnim časovima.

"Mi smo već više puta govorili, a i danas ponovili da smo ponosni na sve dobre rezultate koje smo zajedno ostvarili od 2012. godine i da smatramo da je za razvoj i budućnost Srbije od vitalnog značaja da sačuvamo političku stabilnost jer je to preduslov za odbranu državnog nacionalnog interesa, ali i da ostvarimo ciljeve razvoja", rekao je Dačić posle razgovora kod predsednika Vučića.

Dodao je da se u Beogradu vidi da ako nema političke stabilnosti, mnogo vremena će odlaziti na stvari koje imaju sporedan značaj.

Dačić je naveo da ih je predsednik upoznao sa aktuelnom političkom situacijom, ali i spoljnopolitičkim aspektima, pritiscima na Srbiju, ekonomskim pitanjima i pitanjima daljeg razvoja. 

"Razgovor koji potvrđuje ono što smo prethodnih meseci govorili, a to je da smo obostrano zainteresovani za dalji nastavak naše saradnje", rekao je Dačić.

Predsednik Vučić je započeo konsultacije o mandataru za sastav nove vlade u ponedeljak 26. februara razgovorima sa predstavnicima liste "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" i "Ruska stranka - Slobodan Nikolić".

Vučić je 1. marta imao konsultacije o kandidatu za predsednika vlade s predstavnicima izborne liste "Mi-glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović". Razgovori su obavljeni i sa predstavnicima liste Saveza vojvođanskih Mađara, kao i sa predstavnicima liste "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu- Stranka pravde i pomirenja-Bošnjaci Sandžaka- Tomislav Žigmanov-Demokratski savez Hrvata u Vojvodini". 

Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" najavili su da neće ići na konsultacije o mandataru. 

Predsednik predlaže Skupštini kandidata za predsednika vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izbornih lista koje su prešle cenzus i predlaže onog kandidata koji može da obezbedi većinu za izbor vlade.

Posle izbora 17. decembra, ukupno je 10 izbornih lista prešlo cenzus.

image